Delegacija Evropske unije u Srbiji i Centar za evropske politike organizuju panel diskusiju "Od Slovenije do Francuske: Kad ima volje, ima i načina", u četvrtak 16. decembra, u 9:00.

Osim što će istaći ključna dostignuća slovenačkog predsedavanja Savetom, ovaj panel će imati za cilj da otkrije šta je u planu za Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana tokom predstojećeg francuskog predsedavanja Savetom. Da li će Francuska biti voljna da prihvati nove ideje za postepeno pristupanje i integriše ih u svoj program? Kako Zapadni Balkan može da doprinese razgovorima o budućnosti Evrope tokom francuskog predsedavanja?

Učestvuju:

  • Emanuel Žofre, šef Delegacije EU u Srbiji
  • Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji
  • Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji
  • Milena Lazarević, programska direktorka, CEP

Slovenačko predsedavanje Savetom EU je bilo poslednje u "triju" koji je imao težak zadatak da se izbori protiv pandemije COVID-19. Ključni fokus Slovenije je u tom pogledu bilo jačanje otpornosti i oporavka EU sa ciljem da EU ponovo stane na noge i otvori put za razvoj zdravstvene unije. Uprkos tome što je imala pune ruke posla oko rešavanja zdravstvene krize, Slovenija je ipak uspela da stavi značajan fokus na proširenje, posebno organizovanjem samita EU-Zapadni Balkan. U međuvremenu, Francuska, kao članica osnivač EU, suočava se sa velikim očekivanjima, posebno zato što je sledeća na redu da preuzme odgovornost za nastavak oporavka, a sve to dok predsedava Konferencijom o budućnosti Evrope koja treba da donese zaključke koji bi postavili teren za buduće reforme. Povrh toga, s obzirom na to da je Francuska usvojila svoju nacionalnu strategiju za Zapadni Balkan 2019. godine, mnogi se nadaju da će Francuska naći prostora da i tokom svog mandata da prioritet proširenju.

Događaj će biti prenošen uživo preko Fejsbuka na stranicama EU u Srbiji i Centra za evropske politike.

Foto: Twitter/CEP