Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavlja Izveštaj o tranziciji za 2021-2022, u petak, 11. marta, u 10.00 u Narodnoj banci Srbije (Nemanjina 17, Beograd).

Izveštaj o tranziciji je glavni godišnji izveštaj EBRD koji analizira napredak u sprovođenju strukturnih reformi i ekonomskom razvoju u 38 zemalja u kojima EBRD investira, uključujući Srbiju.

Ovogodišnji izveštaj "Digitalizacija, nadogradnja sistema: isplativost sprovođenja digitalizacije" bavi se digitalizacijom kao jednom od ključnih sila koje oblikuju savremeni svet. Izveštaj istražuje kako privrede u regionima EBRD napreduju u pogledu digitalizacije, kako tokom pandemije, tako i kasnije. Nadovezujući se na bogate izvore podataka, izveštaj uvodi novi indeks digitalne transformacije i naglašava digitalne podele između i unutar zemalja. Izveštaj ukazuje da će rešavanje ovih podela biti od vitalnog značaja za ekonomski napredak.

Govoriće:

  • Jorgovanka Tabaković, guverner NBS
  • Mateo Kolanđeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, EBRD
  • Piter Senfi, zamenik direktora EBRD za ekonomiju, politiku i upravljanje
  • Aleksandar Plekanov, direktor EBRD za tranziciju i globalnu ekonomiju

Pored samog izveštaja, biće predstavljeni i neki od ključnih investicionih projekata i aktivnosti koje EBRD podržava u Srbiji, kao i pregled ekonomskih kretanja u zemlji i regionu.

Izveštaj na https://2021.tr-ebrd.com/