Privredno interesno udruženje slovenačke mesne industrije je na Dan Evrope u Beogradu pripremilo Dan evropskog kvaliteta, glavni događaj trogodišnjeg evropskog projekta promocije kvalitetnih proizvoda od svinjskog mesa na srpskom tržištu. Informativno promotivna kampanja je jedna od nekoliko evropskih kampanja pod zajedničkim sloganom "Enjoy, it's from Europe", koje uz finansijsku podršku EU na unutrašnjim i trećim tržištima izvode za različite poljoprivredne proizvode i sektore reprezentativne nacionalne organizacije.

 

Uz pomoć tih kampanja Evropska unija želi da predstavi prednosti evropskih prehrambenih proizvoda, naročito u pogledu kvaliteta, sigurnosti, autentičnosti i specifičnih metoda proizvodnje, i na taj način poveća konkurentnost evropske poljoprivrede.

 

Vrednost informativno-promotivne kampanje "Originalni EU kvalitet", koja se izvodi na srpskom tržištu, je 929.000 evra, od kojih će EU obezbediti 80%, a preostalih 20 % predlagač GIZ Mesne industrije Slovenije. Aktivnosti, u kojima je akcenat na promociji na prodajnim mestima - za tri godine biće izvedeno 2.100 promotivnih degustacija - održavaju se od početka 2017. a do januara 2020. srpski potrošači i druga ciljna javnost biće upoznati sa strogim evropskim standardima bezbednosti u proizvodnji, preradi, prodaji hrane, zatim o šemi evropskog kvaliteta, koja obezbeđuje verne, originalne i dodatno kontrolisane proizvode još i na stručnim radionicama, u stručnim člancima, TV reklamama i na web stranici projekta www.ok-kvalitet.eu.

 

Kao što su na Dan evropskog kvaliteta, namenjen prvenstveno stručnjacima i poslovnoj javnošču, istakli predstavnici GIZ-a i tri najveće slovenačke kompanije za preradu mesa - Kras, Celjske mesnine i Panvita grupa - koje u Srbiji vide tržište sa potencijalom za rast svojih proizvoda, evropski kvalitet, s kojim se ponose slovenački mesni proizvodi, je garancija potrošačima za sigurne, odlične i kvalitetne mesne proizvode. To je, uz striktno poštovanje i čak prevazilaženje evropskih minimalnih standarda, koji inače važe za jedne od najstrožih u svetu, među ostalog potvrđeno nizom standarda kvaliteta kao što su IFS, ISO, HALAL i Izabrani kvalitet, koje imaju sve tri kompanije, pa zatim i brižnim praksama odgoja, koje obezbeđuju kvalitetno meso.

 

Posebno je istaknuto minimalno korišćenje antibiotika u odgoju životinja u Sloveniji, koje je dozvoljeno samo za terapijsku primenu i samim tim je znatno niže od brojnih zemalja,  iz kojih je meso uvezeno i u Srbiju. Ovo je takođe potvrđeno i podacima iz Evropske agencije za lekove, koja stavlja Sloveniju u pet zemalja sa najmanjom potrošnjom antibiotika po kilogramu telesne mase, a upotreba pri najvećim slovenačkim vertikalno integrisanim proizvođačima je čak znatno niža od nacionalnog proseka.

 

EU kao važan deo evropskog kvaliteta podržava i promoviše i evropske šeme kvaliteta, kojima su zaštićeni tradicionalni i posebno kvalitetni proizvodi. Takođe, u kampanji "Originalni EU kvalitet", akcenat je na dva izvrsna slovenačka proizvoda - Kranjskoj kobasici i Kraškom pršutu, oba sa oznakom kvaliteta "Zaštićena geografska oznaka" zaštićena na evropskom nivou. Posebno ističu primer kranjske kobasice, jednog od najprepoznatljivijih slovenačkih tradicionalnih proizvoda, poznatog u Srbiji. Mnogi potrošači u Srbiji ne znaju da pravu kranjsku kobasicu može proizvesti samo 16 sertifikovanih proizvođača iz Slovenije, a kako ističu u GIZU mesne industrije SLovenije, potrošači je prepoznaju po oznaci ZGO na ambalaži, koja jedina garantuje njenu originalnost.

 

GIZ mesna industrijа Slovenije, reprezentativna  interesna organizacija slovenačke mesne industrije, za realizaciju ovakvih evropskih promotivnih projekata inače ima veliko iskustvo. Nakon dva uspešno završena trogodišnja evropska projekta,  u kojima su srpske potrošače upoznavali o prednostima evropskog živinskog mesa, kampanja "Originalni EU kvalitet" u Srbiji, koja za slovenačku mesnu industriju predstavlja važno tržište, već je treća u nizu. Takođe, u okviru evropskih kampanja "Enjoy, it's from Europe", trenutno GIZ u Sloveniji izvodi još dve kampanje, u kojima potrošače upoznaju s prednostima proizvoda sa EU šemama kvaliteta.

 

Saopštenje i foto: GIZ