U Baču se 1. oktobra održava Nacionalna svečanost dodele nagrade za projekat rehabilitacije Tvrđave Bač, dobitnika Velike nagrade (GrandPrix) Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa nostra – najprestižnije evropske nagrade u oblasti konzervacije kulturnog nasleđa.

 

Na svečanosti će učestvovati Tibor Navračič, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, koji će otkriti bronzanu plaketu Nagrade na Donžon kuli, kao i Sneška Kvadkih Mihailović, generalni sekretar Evropa nostre.

 

Obratiće se i Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra kulture za međunarodnu saradnju, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i predsednik Opštine Bač Borislav Antonić. Zoran Vapa i dr Slavica Vujović dodeliće partnerima projekta: Muzeju Vojvodine, Tehnološkom fakultetu i Opštini Bač kopije nagrade. Program će predstaviti i lokalnu kulturu. Svečanosti će prisustvovati i ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Republici Srbiji.

 

Projekat Tvrđave Bač, kao deo projekta "Vekovi Bača" Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin je izuzetan primer interdisciplinarne saradnje u oblasti očuvanja nasleđa. Projekat se odlikuje jakom obrazovnom komponentom i koristio je evropske izvore.

 

Velika nagrada je dodeljena Projektu rehabilitacije Tvrđave Bač na svečanoj ceremoniji dodele Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrade Evropa nostra, održanoj u Berlinu 22. juna 2018. godine tokom održavanja prvog Evropskog samita posvećenog kulturnom nasleđu.

 

Pored projekta rehabilitacije Tvrđave Bač, dva druga projekta iz Republike Srbije su takođe dobila priznanje. U kategoriji konzervacije, nagrađen je Paviljon Knjaza Miloša iz Bukovičke Banje kod Aranđelovca, a u oblasti istraživanja je prepoznato istraživanje Državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa na Dedinju.


Nakon posete Franjevačkom samostanu u Baču, u čiju rekonstrukciju je uloženo gotovo milion evra iz fondova EU, biće održan Okrugli sto pod nazivom "Berlinski poziv na akciju – inicijative u vezi sa nagrađenim projektom Vekovi Bača".

 

"Berlinski poziv na akciju: Kulturno nasleđe za budućnost Evrope" je prezentovan na Berlinskom samitu posvećenom kulturnom nasleđu i već tom prilikom je potpisan od strane više od 1,250 organizacija i pojedinaca. Gosti će takođe imati priliku da posete manastir Bođane.

 

Saopštenje EU info centra