Na sednici administrativnog saveta Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode – MEDEL održanoj 17. novembra 2018. godine u Sofiji, kojoj su prisustvovali predstavnici udruženja sudija i tužilaca iz 14 zemalja Evrope, usvojeno je Saopštenje MEDEL-a o provladinim nevladinim organizacijama (GONGO). MEDEL je reprezentativna organizacija koja okuplja evropska udruženja sudija i tužilaca i to 25 udruženja sudija ili tužilaca iz 16 zemalja Evrope.Pravo na udruživanje i slobodu govora predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava u demokratskom društvu.

 

Ipak, osvrćući se na situaciju u Srbiji, MEDEL je uočio trend formiranja strukovnih organizacija sudija i tužilaca, čije je delovanje prvenstveno usmereno na potvrđivanje ili opravdavanje ranije iznetih mišljenja i vizija vladinih zvaničnika.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/69806.flv

 

Postojanje takvih organizacija u društvenoj teoriji poznato je kao GONGO (government-oriented nongovernmental organizations or government nongovernmental organizations). Ove organizacije često su podržane od strane izvršne vlasti i provladinih medija, dok su u fokusu njihovih interesa autentična udruženja sudija i tužilaca, kao i druge autentične nevladine organizacije koje se bave pitanjima pravosuđa.

 

Cilj delovanja GONGO organizacija je diskreditacija, obesmišljavanje i stvaranje konfuzije u javnosti u pogledu rada i stavova autentičnih udruženja, budući da ove organizacije imaju slična imena ili skraćenice kao autentična udruženja sudija i tužilaca.

 

MEDEL ukazuje na rizik da takve organizacije ne doprinose javnom diskursu u demokratskom društvu u pogledu položaja pravosuđa, statusa sudija i tužilaca i zaštite ljudskih prava, već za svrhu ima stvaranje iskrivljene slike o pravosuđu i društvu.

 

MEDEL izražava zabrinutost zbog podrške vladinih zvaničnika i provladinih medija ovim organizacijama i poziva vlasti da političke ciljeve ostvaruju političkim sredstvima, a ne putem stvaranja paralelnih profesionalnih udruženja i civilnog sektora.

 

Izvor: Saopštenje Medel

Foto: Media centar Beograd, Video: Beta