Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potvrđuje svoje opredeljenje za investiranje u Srbiji sa dodatnih 395 miliona evra za 18 novih projekata odobrenih u 2018. godini.

 

Podsticanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška regionalnom širenju srpskih kompanija, veća povezanost u regionu i podrška zelenoj ekonomiji ostaju glavni prioriteti za ulaganja Banke u Srbiji.

 

U cilju podsticanja privatnog sektora, Banka je usmerila sredstva u vrednosti od blizu 200 miliona evra u kreditne linije, finansiranje trgovine i garancije lokalnim komercijalnim bankama što će biti iskorišćeno za kreditiranje lokalnih malih i srednjih preduzeća. Mala i srednja preduzeća u Srbiji sada imaju lakši pristup finansiranju, što im pomaže da poboljšaju svoju konkurentnost i energetsku efikasnost, i čime se podstiče trgovina.

 

EBRD je tokom 2018. godine za prvi veliki projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji mobilisao privatna sredstva u značajnim iznosima za finansiranje obimne modernizacije aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, koji predstavlja glavno čvorište vazdušnog saobraćaja u zemlji i regionu.

 

Nastavljena je podrška poboljšanju saobraćajnih veza u Srbiji kroz kredit za "Srbija Voz" od dodatnih 22 miliona evra, koji će biti iskorišćeni za izgradnju novog železničkog depoa u Zemunu.

 

U cilju podsticanja rasta srpskih kompanija, tokom 2018. godine Banka je podržala domaćeg proizvođača nameštaja "Forma Ideale" sa 10 miliona evra i vodeću poljoprivrednu kompaniju MK Group sa 25 miliona evra, čime je dat podsticaj daljem rastu ove dve kompanije.

 

Prošle godine, uz podršku Evropske unije, Austrije i Energestke zajednice, u Srbiji je pokrenut program "Kreditna linija za zelenu ekonomiju", koji građanima Srbije omogućava da iskoriste kredite zajedno sa podsticajnim bespovratnim sredstvima za unapređenje energetske efikasnosti svojih domova i smanjenje računa za struju. Dve lokalne banke koje učestvuju u ovom programu, Erste i UniCredit, počele su u 2018. godini da plasiraju finansijska sredstva domaćinstvima u Srbiji za poboljšanje energetske efikasnosti.

 

U cilju daljeg podsticanja zelene ekonomije u Srbiji, EBRD je uspešno realizovao program "Zeleni inovacioni vaučeri" kojim se stimuliše kapacitet srpskih kompanija za uvođenje inovacija na polju zelenih tehnologija i resursne efikasnosti. U prvoj godini ovog programa EBRD je vaučerima u ukupnoj vrednosti od 435.000 evra podržao 29 projekta. Realizacija ovog programa nastaviće se i u 2019. godini.

 

U sektoru poljoprivrede, EBRD je, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i udruženjem "Žita Srbije", pomogao Srbiji da ispuni potrebne fitosanitarne uslove za izvoz pšenice u Egipat, koji je najveći svetski uvoznik ove žitarice. Ovaj uspeh dolazi 30 godina nakon što je Srbija prestala da izvozi pšenicu u Egipat i verovatno će dovesti do većeg prometa žitom, čiji izvoz ima najveću vrednost u sektoru poljoprivrede u Srbiji.

 

Mala i srednja preduzeća u Srbiji nastavila su i u 2018. godini da koriste savetodavne usluge radi poboljšanja znanja i izvoznih potencijala kroz EBRD program "Advice for Small Business". Savetodavne usluge i obuku dobile su 63 kompanije iz Srbije, a još veći broj žena preduzetnica je unapredilo svoje liderske veštine.

 

Globalni rezultati EBRD

Banka je u 2018. godini prebrodila značajne izazove u većem broju zemalja kako bi održala odličan nivo ulaganja i finansijske podrške reformama. Finansirano je 395 projekata čija ukupna vrednost dostiže 9,5 milijardi evra, što je veoma blizu prošlogodišnjeg rekorda od 9,7 milijardi.

 

Na Godišnjoj skupštini koja je održana u maju 2018. godine u Jordanu, akcionari EBRD zatražili su od Banke da još bolje iskoristi postojeći kapital radi povećanja ulaganja u postojećim zemljama i tako doprinese ostvarivanju ciljeva održivog razvoja za koje se međunarodna zajednica obavezala da ih ostvari do 2030.

 

EBRD je na to odgovorio izradom plana koji predviđa ostvarivanje još većeg doprinosa Banke u regijama u kojima posluje. Predsednik EBRD Ser Suma Čakrabarti rekao je ove nedelje zaposlenima u Banci da će EBRD u naredne dve godine podići kako kvalitet tako i kvantitet svojih ulaganja i izrazio je uverenje da će Banka postići ove ambiciozne ciljeve.

 

Na Godišnjoj skupštini za 2019. godinu, koja će biti održana u maju mesecu u Sarajevu, akcionari će doneti odluku da li da se ispitaju mogućnosti za eventualno dalje širenje – van regija u kojima se sprovode trenutne aktivnosti.

 

Prošla godina je bila godina u kojoj je EBRD dodatno proširio svoju široku međunarodnu bazu akcionara koja se već proteže na pet kontinenata. Indija je postala 69. član Banke, a San Marino se obavezao da preuzme udeo.

 

EBRD je protekle godine nastavio da radi i na ostvarivanju svojih ciljeva u pogledu obezbeđivanja sredstava za ublažavanje klimatskih promena, tako što je 36% svojih ukupnih ulaganja opredelio za zelenu ekonomiju. Banka je na dobrom putu da do 2020. godine ostvari postavljeni cilj od 40 odsto ulaganja namenjenih zelenoj ekonomiji.

 

Saopštenje EBRD