Beogradska istraživačka organizacija (think tank) Centar za evropske politike - CEP najbolje je rangirana u regionu Zapadnog Balkana prema upravo objavljenom globalnom izveštaju "Global Go To Think Tank Index Report". Ovaj ugledni izveštaj rangira najuticajnije tink tenkove iz celog sveta već 12 godina.

 

U konkurenciji tink tenkova iz cele Centralne i Istočne Evrope, uz najveće organizacije iz Rusije, Ukrajine, Poljske i drugih zemalja ovog regiona, CEP se našao u prvih deset, zauzevši deveto mesto od ukupno 106 organizacija koje su rangirane.

 

Prestižni Brukings iz SAD najbolje je rangirani tink tenk na svetu, a u vrhu su i Francuski institut za međunarodne odnose (IFRI), Brugel iz Brisela i Četamhaus iz Londona.

 

"CEP je prva organizacija u Srbiji koja je fokusirana na unapređenje procesa kreiranja javnih politika u zemlji. Preporuke CEP-a redovno utiču na odluke ministarstava i visoko rangiranih državnih službenika, što čini CEP ključnom istraživačkom organizacijom kada je u pitanju praćenje procesa pristupanja Srbije EU", navodi se u prezentaciji koja je objavljena uz ovaj izveštaj.

 

Povodom objavljivanja ovog izveštaja, svake godine se u celom svetu istog dana simultano organizuju događaji na kojima se izveštaj predstavlja i diskutuje o ulozi i značaju tink tenkova za razvoj demokratije i vladavine prava. Ove godine je izveštaj predstavljen u rekordnih 80 zemalja i 330 institucija i organizacija. Među gradovima u kojima se izveštaj predstavlja već drugu godinu zaredom nalazi se i Beograd na inicijativu Centra za evropske politike.

 

Centar za evropske politike je osnovan 2011 godine. Organizacija se najviše bavi praćenjem procesa pristupanja Srbije EU, ali i temama reforme javne uprave, ispitivanjem uslova koji su presudni za ispunjavanje ekonomskog kriterijuma za članstvo Srbije u EU i pitanjima zaštite životne sredine. Trenutni menadžment CEP-a čine Srđan Majstorović, Milena Lazarević i Ranka Miljenović. Među članovima Saveta CEP-a su i ambasador Duško Lopandić, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU dr Tanja Miščević, direktor studija briselskog tink tenka European Policy Centre (EPC) Janis Emanulidis, generalni sekretar najuticajnijeg evropskog ekonomskog tink tenka Brugel Met Den, profesor Miroljub Labus, profesor Dejan Jović sa Zagrebačkog univerziteta i Toni Verhejen iz Svetske banke.

 

Saopštenje CEP (www.cep.org.rs)

Foto: Beta