Povodom aktuelnih događaja vezanih za primenu nedavnih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojima se stvaraju gotovo nepremostive prepreke za određene oblike organizovanog prevoza putnika nove generacije, Dušan Protić, programski menadžer za unutrašnje tržište i konkurentnost u CEP-u, je ukazao da je ovo klasičan primer tzv. zarobljavanja regulatora (regulatorycapture).

 

"Ministarstvo građevinarstva, saobraća i infrastrukture je sprovedenim zakonskim izmenama potpuno isključilo mogućnost organizovanja prevoza putnika putem platformi baziranih na konceptu ekonomije deljenja", rekao je Protić.

 

Ekonomija deljenja je savremeni trend u svim razvijenim ekonomijama koji podrazumeva razmenu usluga ili dobara preko platformi koje koriste internet ili drugu elektronsku tehnologiju, između jednakih subjekata koji neko svoje dobro ili uslugu, u konkretnom slučaju prevoz, obezbeđuju ili ustupaju drugim korisnicima, prema raspoloživom vremenu i mogućnostima.

 

"Uber i Airbnb su samo najpoznatije platforme te vrste, ali svakog dana se javljaju nove, u različitim sferama života, kojima se olakšava pristup uslugama i one čine jeftinijim za potrošače", objašnjava Protić.

 

U Srbiji od nedavno uspešno funkcioniše servis Car Go, savremena digitalna platforma koja je na zadovoljstvo potrošača obezbedila kvalitetnu uslugu prevoza putnika po konkurentnoj ceni u odnosu na usluge taksi prevoza.

 

"Zakonske izmene su, pored ostalog, predvidele usluge prevoza putničkim vozilom isključivo u tradicionalnom obliku taksi usluge, zasnovane na konceptu taksi udruženja, obračuna cene putem taksimetra i tarife koja se utvrđuje odlukom javnih vlasti, i tzv. limo servisa koji se vezuje samo za old-tajmere i luksuzne automobile", kaže Protić.

 

Zarobljeni regulator je u ekonomskoj teoriji poznata situacija kada se državni organ, nadležan da reguliše određeno tržište, nalazi pod dominantnim uticajem interesa učesnika na tom tržištu i njihovih interesa, umesto javnog interesa i interesa građana.

 

Ministarstvo pokazuje da je "zarobljeno" od strane interesne grupe koju čine taksi udruženja, kao jedan od aktera na tržištu usluga prevoza putnika, koji želi da zadrži svoj postojeći položaj i spreči ulazak i rad konkurencije, kaže Ranka Miljenović, izvršna direktorka CEP-a.

 

"Problem koji se javlja kao posledica ove prakse je višeslojan i prevazilazi slučaj Car Go" dodaje ona.

 

"Ovo je loša poruka za investitore i potencijalne nove tržišne aktere, jer prvi pokušaji lokalizacije ekonomije deljenja na domaćem tržištu nailaze na snažan otpor tradicionalnih struktura tržišta i javnih vlasti. Time se ne pružaju uverenja da će mogućnosti koje obezbeđuje digitalna ekonomija biti adekvatno sprovedene u tržišnom i institucionalnom okruženju u Srbiji, naročito kada se tržišni regulator, nadležno ministarstvo ili drugi organ, stavi direktno u funkciju zaštite položaja tradicionalnih tržišnih aktera", upozorila je Miljenović.

 

Saopštenje Centra za evropske politike (CEP)