Svečanom ceremonijom 11. aprila je obeleženo zvanično zatvaranje tvining projekta "Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije" i tom prilikom su predstavljeni ciljevi i rezultati postignuti u protekla 23 meseca implementacije projekta u Republici Srbiji.

 

Ovaj projekat je bio od velikog značaja za Republiku Srbiju u okviru njenog procesa pristupanja EU, jer je direktno uticao na usklađivanje pravnog institucionalnog okvira i procedura za registraciju sorti poljoprivrednog bilja sa zahtevima EU i međunarodnim standardima.

 

Među bitnim postignutim rezultatima su i poboljšanje profesionalnih veština osoblja zaposlenog u institucijama korisnicama, uspostavljanje baze podataka za Nacionalni registar biljnih sorti, uključujući i održavaoce starih domaćih i odomaćenih sorti voća i vinove loze, kao i uvođenje modernih analiza DNК u cilju brze identifikacije starih i novih sorti u procesu registracije.

 

Rezultati ovog projekta će olakšati oporavak, očuvanje, registraciju i buduću eksploataciju starih autohtonih sorti voća i vinove loze. Ovako očuvani genetski resursi dalje će se koristiti kao osnov za stavljanje u promet visokokvalitetnog propagativnog materijala, kao i za razvoj novih sorti, koje će posedovati neke bitne i cenjene karakteristike.

 

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja projekta prisutnima su se obratili: Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Serđo Monti, otpravnik poslova Ambasade Italije u Beogradu, Ingve Engstroem, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Nebojša Milosavljević, vođa projekta iz zemlje korisnice, direktor Uprave za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Rikardo Rosi Pakani, vođa projekta sa strane države članice – Republika Italija, viši službenik u ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije.

 

Ciljeve i postignute rezultate projekta predstavili su Aleksandar Tabaković, saradnik stalnog savetnika na projektu iz zemlje korisnice iz Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Valter Mičeli, stalni savetnik na projektu iz Republike Italije.

 

Ovaj dvadesettromesečni projekat, čiji je budžet iznosio 800.000,00 evra, bio je finansiran u potpunosti od strane Evropske unije. Projekat je počeo da se sprovodi 1. juna 2017. i trajaće do 30. aprila 2019.

 

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede