Ministarka za evropske integarcije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su 24. aprila o planovima i aktivnostima naše države u procesu pristupanja – prvenstveno značaju programiranja i sprovođenja IPA projekata, prioritetima Srbije u evropskim integracijama i drugim važnim temama.

 

Fabrici i Joksimović razgovarali su o predstojećoj dinamici evrointegracija, Izveštaju o napretku koji bi trebalo da obuhvati analizu ukupnih reformi u Srbiji u prethodnoj godini.

 

Joksimović je izrazila očekivanje da će države članice EU imati dovoljno vremena i materijala da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine.

 

Ministarka za evropske integracije naglasila je da je EU dominantan razvojni partner Srbije i da je građani prepoznaju kao najvećeg i naznačajnijeg donatora, odnosno da su njene članice najveći investitori u srpsku privredu.

 

Podsetila je, u tom smislu, da naša država iz fonodova EU, na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava koja se koriste za brojne razvojne projekte. Ove godine, planirano je da otpočnemo sa pripremom zakona o kohezionoj politici.

 

Joksimović i Fabrici razgovarali su i o primeni i korišćenju programiranih sredstava, sa akcentom na potrebi jačanja kapaciteta – kako ministarstava tako i jednica lokalne samouprave. U toku su razgovori o programiranju IPA sredstava za 2019. i 2020. godinu.

 

Saopštenje MEI