Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud razgovarale su 28. januara o aktivnostima Srbije u nastavku evropskih integracija, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu i EU, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Ministarka je ukazala na važnost podrške koju Velika Britanija, iako za nekoliko dana zvanično izlazi iz članstva EU, pruža evropskim integracijama Srbije. Naglasila je da je u našoj zemlji posvećenost tom procesu kontinuirana i da je poslednje istraživanje pokazalo da članstvo u EU podržava 54% građana, a reforme 73%.

Joksimovićeva je obavestila ambasadorku Maklaud da se u Srbiji sa velim interesovanjem prate debate o novoj metodologiji i budućnosti EU. Pre svega zbog činjenice da proces pregovora uključuje susret dve političke volje – EU i zemalja koje žele da joj se priključe. Podsetila je na činjenicu da je Srbija jedina država na koju je pre nekoliko godina primenjena nova metodologija EU a koja je značila da poglavlja 23 i 24 o vladavini prava moraju biti otvorena među prvima, kao i da imaju suspenzivni karakter, što znači da se, ukoliko nema napretka u njima, ne otvaraju ni druga poglavlja. Takođe, ministarka je podsetila da je Srbija jedina država koja je tokom pregovora o članstvu bila u obavezi da u okviru poglavlja 23 sačini poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina, što nije bio slučaj sa državama koje su skoro postale člance EU, kao ni sa onima koje danas pregovaraju.

Ministarka Joksimović ukazala je i na važnost Zelenog dogovora za celu Evropu, a koji je nedavno predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ocenila je da Zeleni dogovor za Evropu nije održiv bez Zelenog dogovora za tzv. Zapadni Balkan.

Ambasadorka Šan Maklaud rekla je da se izlaskom Velike Britanije iz EU neće promeniti britanska podrška procesu evropskih integracija Srbije i reformama koje se sprovode. Ona je posebno istakla opredeljenje Srbije da reforme u vladavini prava i ekonomiji nastave kao ključne procese za ukupne reforme i napredak društva, ali i evropski put.

Ambasadorka Maklaud se saglasila da je Zeleni dogovor za Evropu i Zapadni Balkan od izuzetnog interesa i za Veliku Britaniju koja pokazuje veliko interesovanje za to. Naglasila je i da postoji otvorenost i zainteresovanost te države za dodatno unapređenje ekonomske saradnje, kao i u oblasti ekologije, i da to može da bude snažan impuls dodatnom jačanju bilateralnih odnosa. Sagovornice su ocenile da su bilateralni odnosi dve države dobri i da postoji obostrano opredeljenje da se intenziviraju.

Saopštenje MEI