Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije. Zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora pokriće vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje korona virusa.

Finansiranje javnog sektora će podrzati kontinuitet u pružanju zdravstvenih usluga i stabilnost zdravstvenog sistema, uključujući zaštitu medicinskog osoblja. Biće omogućeno i finansiranje medicinskih sredstava, lekova, medicinske opreme, monitora za pacijente i testova za koronavirus.

Fokus finansiranja javnog sektora je na unapređenju snabdevanja bolnica zaštitnom opremom kao što su epidemioloske i hirurške maske, dezinfekciona sredstva i zaštitna odeća.

Razvojna banka Saveta Evrope već podržava zdravstveni sektor u Srbiji kroz nekoliko postojećih projekata. Banka je nedavno odobrila kredit od 54 miliona evra za novu dečiju bolnicu u Tiršovoj, kao i investiciju od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje.

Sa najnovijim kreditom, tekuće investicije Razvojne banke Saveta Evrope u Srbiji će dostići skoro milijardu evra.

"Zdravstvo je prioritetan sektor finansiranja za našu instituciju i do sada smo imali odličnu saradnju sa Srbijom", izjavio je Guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel. "Izbijanje epidemije virusa korona zahtevalo je dodatna ulaganja u ovu oblast a Banka je brzo odreagovala da podrži zemlje članice. Zajam koji je odobren Srbiji deo je naših napora da se zajednički borimo protiv ove epidemije".

Ministar finansija Siniša Mali ovim povodom je izjavio: "Veoma smo zahvalni Razvojnoj banci Saveta Evrope na ovoj podršci a novac će biti iskorišćen na pravi način i obezbediti da naši medicinari budu dobro snabdeveni. Nažalost, i naša zemlja, kao i ceo svet, suočila se sa posledicama virusa korona, ali uz odlučne i pravovremene mere, uspevamo da se izborimo da iz ove krize izađemo sa što manje posledica".

Saopštenje CEB