Drugi festival angažovanog etnografskog filma "Vizantrop" biće održan od 16. do 19. septembra 2020. godine u Beogradu uz učešće autora dokumetarnih filmova iz celog sveta, od Brazila, preko Papua Nove Gvineje do Tadžikistana. Na festivalu će biti prikazana najnovija ostvarenja svetske i domaće produkcije koja se bave najaktuelnijim temama – od aktivizma u borbi za očuvanje životne sredine, egzodusa migranata do zaštite životne sredine i građanskih protesta.

Na repertoaru je 36 filmova autora koji dolaze iz svih krajeva sveta - Italije, Španije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Belgije, Holandije, Grčke , Nemačke, Austrije, Meksika, Argentine Papue Nove Gvineje, Tadžikistana… Filmovi su raspoređeni u četiri kategorije: "Jednakost i zajedništvo", "Nematerijalno kulturno nasleđe", "Studentski film" i "Ekologija i socijalni aktivizam".

Festival će biti održan u Ustanovi kulture "Stari grad" (Kapetan Mišina 6a), uz slobodan ulaz. Prvog dana Festivala, u sredu 16. septembra 2020. projekcije počinju već u 15:00; sledi otvaranje prateće izložbe etnografskih fotografija u holu Ustanovi kulture "Stari grad" u 18:30. Svečano otvaranje Festivala zakazano je za 19.30 časova. Festival će otvoriti direktor Relja Pekić i predsednica Selekcione komisije festivala Nina Mladenović. Nakon svečanog otvaranja biće prikazan "Nomad distrikt", autorke Aleksandre Rajs iz Belgije.

Projekcije će tokom čitavog trajanja Festivala biti održavane u bioskopu "Dragan Gaga Nikolić" u okviru UK "Stari grad" s početkom od 14:00 časova.

Zbog neophodnosti poštovanja epidemioloških mera u vezi sa Covid-19 pandemijom, broj posetilaca ograničen je na 30 osoba po projekciji. Organizator festivala obezbediće poštovanje svih preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Zatvaranje Festivala uz uručenje nagrada biće održano u subotu, 19. Septembra 2020. u 19:30, uz naknadnu projekciju pobedničkih filmova.

Festival organizuje Udruženje "Vizantrop" iz Beograda, koje se već tri godine vizuelnom antropologijom, produkcijom i promovisanjem etnografskog filma kao važnog dokumenta društvne svakodnevice. Udruženje okuplja antropologe, sociologe, psihologe i filmske reditelje.

Drugi po redu, Festival "Vizantrop" ove godine u selekciji ima znatno veći broj filmova nego 2019, poručuju organizatori.

"Ove godine smo dobili 20 filmova više nego prošle i to su uglavnom dugometražni etnografski filmovi, dok smo u prvom izdanju imali više filmova kratkog metra. Selekciona komisija je imala teži zadatak i više posla – pregledano je 105 filmova. Dobili smo veliki broj filmova autora iz inostranstva, ali samo dva filma su domaća i to je poražavajući podatak. Ministarstvo kulture već godinama unazad ne izdvaja nikakva sredstva za etnografski film, kao ni za terenska istraživanja. Kolektiv 'Vizantrop' će nastojati da i u budućnosti, kao i do sada, obučava i podstiče mlade ljude da se bave angažovanim etnografskim filmom", kaže direktor Festivala Relja Pekić.

Selekciona komisija festivala (Nina Mladenović, Relja Pekić, Anđela Dostanić, Vanja Matić, Siniša Cvetić) pogledala je 105 filmova iz više od 40 zemalja. Odlučeno je da se na festivalu prikaže 36 filmova. Kategorije koje podrazumevaju nagrade su "Jednakost i zajedništvo" i "Studentski film".

Strani filmovi su titlovani samo na engleski jezik.

PROGRAM FESTIVALA dostupan je na sledećem linku: https://antropviz.wixsite.com/vizantropfest/program

Facebook event: https://www.facebook.com/events/235360884512781/

Saopštenje i foto: Kolektiv Vizantrop