Ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji uručio je u zgradi Vlade ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2020. godinu, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koje je Evropska komisija usvojila 6. oktobra.

Ovogodišnje predstavljanje Izveštaja o napretku praćeno je uporednim predstavljanjem najavljenog Ekonomsko-investicionog plana, koji je pripremljen s namerom da osigura održiv i stabilan razvoj regiona, u okolnostima unapređene metodologije proširenja i krize koja je nastala kao posledica aktuelne pandemije koronavirusa, kako bi se podržao njegov ekonomski i društveni razvoj.

Godišnji izveštaj je ključni dokument koji ocenjuje sprovođenje suštinskih reformi u Srbiji i sadrži jasnije i preciznije preporuke i smernice o sledećim koracima da bi Srbija brzo napredovala na putu pristupanja EU, u skladu sa unapređenom metodologijom proširenja.

Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan utvrđuje značajan investicioni paket koji obezbeđuje čak 9 milijardi evra bespovratnih sredstava za region. Podržaće održivu povezanost, ljudski kapital, konkurentnost i inkluzivni rast kao i dvojnu zelenu i digitalnu tranziciju.

Joksimović je naglasila da postoji potrebna politička volja Vlade da najvažnija i krovna politička pitanja iz procesa pristupanja EU budu definisana u kontekstu najšireg društvenog konsenzusa i da će nova Vlada imati programski kurs kojim će se nastaviti ubrzani proces reformi, koje su neophodne u procesu napredovanja ka članstvu u Uniji. Ona je istakla da evropske vrednosti za koje je srpsko društvo većinski opredeljeno jasno pokazuju da politika evropskih integracija predstavlja krovnu politiku Republike Srbije, koju Vlada i predsednik Republike Srbije koherentno sprovode.

"Takav napredak i opredeljenje građana, jeste najvažniji rezultat dosadašnjeg procesa pristupanja Srbije EU i postignuće koje sadašnja Vlada ostavlja u nasleđe narednoj, kao značajno ostvarenje, jer su politički i ekonomski kriterijumi pristupanja Uniji postali standardi i merila kojima građani ocenjuju napredak u poboljšanju svog životnog standarda, lične dobrobiti i povećanja održivih mogućnosti za svakoga", poručila je ministarka Joksimović.

Ministarka je dodala da Izveštaj konstatuje da je Srbija ostala posvećena procesu pristupanja EU i da sprovodi neophodne reforme. Brzina reformi u pojednim oblastima se razlikuje, što je očekivano, s obzirom na njihovu kompleksnost, ali je značajno da nema nazadovanja ni u jednoj oblasti. Pažljivo ćemo analizirati sve kritike i preporuke, i tamo gde ima objektivnih kašnjenja ubrzati reforme.

"Izveštaj u većini oblasti konstantuje napredak i postignuti nivo napretka omogućava dalje otvaranje pregovaračkih poglavlja, uz razumevanje da se još nije uobličila primena nove metodologije na pregovarački proces Srbije", rekla je Joksimović.

Tokom sastanka, ambasador Fabrici je istakao da ove godine Evropska unija dolazi sa sveobuhvatnim paketom kojim se potvrđuje značaj Zapadnog Balkana. U godišnjem izveštaju Srbija će pronaći jasne i precizne preporuke za adresiranje ključnih reformi kako bi se brže kretala na putu pristupanja EU i učinila zemlju ekonomski konkurentnijom i ekološki održivijom. Izveštaj je stavio snažan naglasak na produbljivanje i ubrzanje reformi na političkim kriterijumima i vladavini zakona. Кonkretno, primena izbornih preporuka od strane OEBS/ODHIR i nastavak međupartijskog dijaloga, implementiranje nove medijske strategije, ustavna reforma pravosuđa, transformacija javne uprave i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Izveštaj takođe beleži pozitivna kretanja u ekonomskom sektoru jer Srbija razvija tržišnu ekonomiju koja u potpunosti funkcioniše i brzo je reagovala na ekonomski uticaj pandemije Кovid-19. U Ekonomsko-investicionom planu (EIP) za Zapadni Balkan, vrednim više od 9 milijardi evra IPA bespovratnih sredstava i instrumentu garancije za Zapadni Balkan, koji ima potencijal da mobiliše do 20 milijardi evra investicija, Srbija će pronaći finansijski paket bez presedana za jačanje dugoročnog socio-ekonomskog oporavka nakon pandemije Кovid-19 i za ubrzanje ekonomske konvergencije sa EU. EIP će podstaći povezanost i infrastrukturu, podržati zelenu i digitalnu tranziciju i investirati u radna mesta i ljudski kapital.

Ovaj sveobuhvatni paket dolazi u važnom trenutku za Srbiju, koja formira novu vladu. Izveštaj bi trebalo da posluži kao smernica i odskočna daska za ubrzanje reformi politika. Ekonomsko-investicioni plan treba da pruži podršku ekonomskom oporavku i konvergenciji sa EU. Zajedno predstavljaju snažnu politiku i finansijski alat Srbije za brži napredak na putu ka EU. Siguran sam da će Srbija iskoristiti ovu veliku priliku.

Sagovornici su se složili sa činjenicom da je Srbija i u ovom izveštajnom periodu ostvarila značajan ekonomski napredak i pravovremeno reagovala na krizu Кovid-19, da je u trenucima kada se čitav svet bori sa najvećom krizom ove generacije, zadržan pozitivan tonus ekonomskog razvoja.

Кako je naglašeno, Paket proširenja i Izveštaj o napretku stižu u pravo vreme, jer će predstavljati važan segment  putokaza daljih reformi za novu Vladu Srbije.

Saopštenje Vlade Srbije

Foto: Beta