Početak izgradnje "Autoputa mira" sve je izvesniji, a tome će doprineti i kredit od 85 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovim kreditom će se finansirati izgradnja deonice dužine 39 kilometara od Niša do Pločnika.

"Autoput mira" povezaće Niš i Prištinu, nastavljajući dalje do glavnog grada Albanije Tirane sa završetkom u luci Drač na Jadranskom moru. Ovaj put je klasifikovan kao produžetak trans-evropskog transportnog koridora Orijent / Istočni Mediteran i deo je Rute 7 osnovne mreže Zapadnog Balkana.

Izgradnju "Autoputa mira" u Srbiji finansira i Evropska investiciona banka kreditom u iznosu od 100 miliona evra, dok je Evropska unija putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan obezbedila 40,6 miliona evra bespovratnih sredstava, kao i sredstva za pripremu projekata.

Novi autoput obezbediće brži i sigurniji transport stanovnicima i preduzećima na jugu Srbije. Očekuje se i da će bolja infrastrukturna povezanost biti podsticajna za razvoj novih poslovnih prilika.

Olakšan protok robe i ljudi i smanjenje troškova transporta, koje će novi autoput obezbediti, smatraju se jednim od glavnih koraka ka jačanju regionalne ekonomske saradnje između Srbije, Kosova i Albanije.

Žužana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavila je: "Nakon uspešne saradnje sa srpskim vlastima na projektima u sektoru transporta, uključujući Koridor X, koncesiju aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i projekte sa Železnicama Srbije, drago nam je što možemo da doprinesemo i izgradnji ovog novog autoputa na jugu Srbije. Ovo je investicija koja treba da doprinese razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu i olakšanoj trgovini i kretanju ljudi", dodavši da će javni tender za radove za prvu deonicu puta biti objavljen u decembru.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. EBRD je uložila više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji. EBRD je posvećena razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i ukupnoj tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

Saopštenje: EBRD