Poslanici Evropskog parlamenta i učesnici Međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, Vladimir Bilčik, Tanja Fajon i bivši poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, završili su interne pripreme za fazu konsultacija u procesu Međustranačkog dijaloga.

"Za naredna dva meseca napravili smo detaljan plan, koji se sastoji od sastanaka sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade i drugim relevantnim akterima u Srbiji. Cilj je konsultovanje i razmena prioriteta za dnevni red predstojeće runde Međustranačkog dijaloga kao i modaliteti angažovanja.

Faza konsultacija dolazi kao prirodan nastavak pokretanja druge faze međupartijskog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem 1. marta 2021. Tim evroparlamentaraca koordinisaće sa predsednikom Skupštine naredne korake neophodne za uspešan i sadržajan dijalog.

Proces međupartijskog dijaloga treba gledati kao platformu za konstruktivni dijalog između političkih protivnika, jer su saradnja i uzajamno poštovanje u pitanjima od nacionalnog interesa ključni za demokratiju “.

Evropski parlament je 25. marta 2021. usvojio Rezoluciju o izveštajima Komisije za Srbiju 2019-2020, koju je podržala velika većina članova Evropskog parlamenta. Usvojenom rezolucijom, Evropski parlament pozdravlja pokretanje druge faze pod nadzorom Evropskog parlamenta i daje snažan mandat timu za sprovođenje da nastavi da radi zajedno sa Narodnom skupštinom na izgradnji konsenzusa i poverenja u političkom spektru.

Saopštenje: Delegacija EU u Srbiji

Foto: EK