Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je 15. jula onlajn konferenciju "Prestonica kulture Srbije 2023. godine" koja je realizovana sa ciljem da se gradovi i opštine u Srbiji, kao i najšira javnost, upoznaju sa jednim od najvažnijih projekata koje je Ministarstvo pokrenulo.

Ovom prilikom Gojković je istakla da je osnovni zadatak ovog projekta, koji je rađen po uzoru na "Evropsku prestonicu kulture", unapređivanje procesa decentralizacije kulture.

"Osnovni ciljevi programa 'Prestonica kulture Srbije 2023. godine' su da se kroz podršku jednoj lokalnoj samoupravi ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja, podigne kvalitet kulturnog života, ubrza umetnički i turistički razvoj, ali i podstakne donošenje strategija kulturnog razvoja na lokalnom nivou", naglasila je ministarka kulture.

Gojković je izjavila da će se na taj način u izabranoj lokalnoj samoupravi stvoriti uslovi za rešavanje dugogodišnjih problema u oblasti kulture, kao i za unapređenje aktuelnih i osmišljavanje novih kulturnih sadržaja.

"Time će se dobiti dobra osnova za oživljavanje postojećih i pokretanje savremenih ustanova i institucija kulture, kao i za uključivanje građana i profesionalaca u procese kreiranja i sprovođenja kulturnih politikana nivou lokalne zajednice", napomenula je Gojković.

Ministarka kulture skrenula je pažnju da to treba da bude isključivo projekat postojećih praksi i dodala da nosilac ove prestižne titule ne može biti grad koji to već jeste, nego lokalna samouprava koja ima potencijale i kojoj treba pomoći da ojača kapacitete za opšti razvoj, baziran na kulturi i kulturnom turizmu.

Gojković je predočila da je najveća korist od tog projekta jačanje veoma važnog procesa decentralizacije kulturnog života i šire sagledavanje bitne uloge umetnosti i kulture za celokupan društveni i ekonomski razvoj lokalne sredine.

Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja

Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC