"Radni dokument" koji je 7. septembra distribuiran učesnicima Međupartijskog dijaloga u Srbiji u suštini je dokument za diskusiju za naš sledeći sastanak u Beogradu 17. i 18. septembra. Njegova svrha je da pokuša da fokusira naše debate na dve ključne oblasti: medije i izborne uslove. Ukazuje na moguće opcije", saopštili su posrednici iz Evropskog parlamenta.

"Kao što smo jasno rekli ranije, radni dokument nije isto što i politički sporazum. Ovaj dokument pruža moguće orijentacije učesnicima dijaloga. Ni manje ni više. Međutim, na samim učesnicima dijaloga je da pronađu međusobni dogovor. Naša uloga je da asistiramo i pomognemo na putu ka postizanju takvog sporazuma. Želimo najbolje za Srbiju i nismo ovde da namećemo neke specifične stavove ili unapred pripremljena rešenja", podvukli su posrednici iz Evropskog parlamenta, poslanici Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši poslanici u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Posrednici iz Evropskog parlamenta naglasili su da su otvoreni za raspravu o svim predlozima i konkretnim sugestijama, koje mogu doprineti boljim uslovima za političku konkurenciju u Srbiji uoči sledećih izbora. Cilj je imati smislene, konstruktivne diskusije orijentisane na rezultate u Beogradu i, ako je moguće, postići politički dogovor.

Saopštenje Evropskog parlamenta

Foto: European Union 2021 - Source: EP