Proces digitalizacije je ubrzano napredovao tokom pandemije izazvane virusom Kovid-19, kada su različiti sektori privrede u mnogim zemljama prešli na "onlajn" način rada za svega nekoliko dana. Ovaj proces je predodređen da se nastavi, i ostaće jedna od ključnih sila koje oblikuju naš svet današnjice, uključujući i u regionima gde EBRD investira, ukazuje novi Izveštaj o tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) "Nadogradnja sistema: Isplativost sprovođenja digitalizacije", koji je predstavljen 11. marta u Beogradu.

Izveštaj koji analizira kretanja u 38 privreda u kojima EBRD investira, upućuje i na sve veće podele između privreda koje napreduju sa razvojem digitalnih usluga i onih koje zaostaju u tom pogledu. Prevazilaženje ovih razlika je od vitalnog značaja za dalji napredak tih privreda, dodaje se u izveštaju.

Izveštaj je predstavljen u Beogradu u Narodnoj banci Srbije. Guverner Jorgovanka Tabaković je otvorila događaj i tom prilikom istakla je da je Narodna banka Srbije jedna od centralnih banaka koja je među prvima prepoznala značaj procesa digitalizacije finansijskih usluga zbog čega je spremno, i infrastrukturno i regulatorno, dočekala izazove koje je donela pandemija. "Srbiji nije bio potreban podsticaj, jer je digitalizacija gotovo deceniju jedan od naših strateških ciljeva. Niko nas nije vukao za rukav, vodio za ruku, pokazivao pravac. Prepoznali smo davno sve prednosti i opasnosti koje nosi moderno doba digitalizacije finansijskih usluga. Prednosti primenjujemo, a o opasnostima -  zloupotrebi podataka o korisnicima pre svega, vodimo računa u najvećoj mogućoj meri", zaključila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Dodatno, izveštaj upućuje da je Srbija jedna od zemalja koja je zabeležila najveće pomake i poboljšanja u pogledu regulative i digitalizacije usluga javne uprave od 2015. godine, što je takođe uticalo i na povećanje upotrebe digitalnih tehnologija u preduzećima. Aleksandar Plekanov, direktor EBRD-a za tranziciju i globalnu ekonomiju, dodao je "da je da za dalji digitalni razvoj Srbije najveći prioritet jačanje digitalnih veština, uz dodatna ulaganja u digitalnu infrastrukturu".

U mnogim zemljama, korišćenje digitalnih tehnologija je otežano niskim nivoom digitalnih veština. Pored toga, problem nedostatka ovih znanja i veština među radno sposobnim stanovništvom u regionima EBRD-a je dodatno uvećan migracijama osoba sa višim nivoom obrazovanja i, posebno, onih sa naprednim digitalnim veštinama.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan, izjavio je: "Podrška državama i klijentima u razvoju digitalnih tehnologija jedan je od tri strateška prioriteta EBRD-a. U Srbiji, finansiramo državni projekat širenja širokopojasne mreže u ruralnim područjima. To će omogućiti da preko 200.000 domaćinstava u oko 1.800 naselja u ruralnim područjima širom Srbije dobije pristup internetu. EBRD ovu investiciju finansira kreditom od 118 miliona evra dok je Evropska unija opredelila 35 miliona bespovratnih sredstava kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan".

Izveštaj takođe predstavlja rezultate makroekonomskih i strukturnih reformi u zemljama u kojima EBRD posluje. Ekonomisti EBRD-a istakli su snažan ekonomski oporavak Srbije u 2021. i postepeno sprovođenje reformi tokom prošle godine. Ekonomsku otpornost koju je srpska privreda pokazala potrebno je održati i tokom sve nestabilnijih okolnosti u spoljnom okruženju.

Podrška digitalizaciji malih i srednjih preduzeća

EBRD u saradnji sa komercijalnim bankama preduzećima nudi pristup finansiranju za ulaganja u digitalne tehnologije. Uz kredite, preduzeća dobijaju i bespovratna sredstava u iznosu do 15% vrednosti kredita, što njihove investicije čini pristupačnijim.

Pored toga, EBRD program Saveti za mala preduzeća pruža mogućnost preduzećima, da u saradnji sa lokalnim i međunarodnim ekspertima, unaprede svoje poslovanje u različitim oblastima, uključujući i digitalizaciju. Tokom protekle dve godine najveći deo sprovedenih projekata bio je u oblasti digitalizacije i razvoja informacionih sistema ili alata za pospešivanje prodaje putem interneta. Ovaj trend je posebno izražen od početka pandemije izazvane virusom kovid-19 i ukazuje na porast potrebe za ulaganjem u digitalizaciju.

Program se finansira sredstvima iz Nacionalnog instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije, i za sada je 2,2 miliona evra opredeljeno iz ovih fondova u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije. Od 50 do 75% troškova projekata za preduzeća finansira se sredstvima Evropske unije.  

Saopštenje i foto: EBRD