Bečko gradsko saobraćajno preduzeće Bečke linije (Wiener Linien) godinu dana je na stanici Hardegase (Hardeggaše) testiralo postrojenje zahvaljujući kojem će kočiona energija ubuduće moći da se korisiti još efikasnije. Vozovi metroa tako postaju male elektrane koje mogu da obezbede električnu energiju za stanične potrebe.

 

Tokom pilot-faze očekivanja su čak i premašena - za vreme jednogodišnjeg testiranja kočenjem je oslobođeno 1,6 GWh energije. To odgovara prosečnoj godišnjoj potrošnji 360 domaćinstava a ušteda troškova za električnu energiju iznosi do 100.000 evra.

 

Kako se navodi u saopštenju Predstavništva Grada Beča u Beogradu, i do sada je oslobođena kočiona energija moga da se upotrebi u vidu jednosmerne struje i da pokrene voz koji je na stanici.

 

Međutim, ukoliko tog trenutka na stanici nema voza, do tada nastala energija ostaje neiskorišćena.

 

Sada će biti moguće energiju oslobođenu prilikom kočenja voza iskoristiti za snabdevanje stanice strujom za liftove, pokretne stepenice, monitore.

 

"Projekat 'brejk enerdži' pojačava ekološki faktor u javnom saobraćaju. Boljim korišćenjem kočione energije Bečke linije mogu smanjiti emisiju ugljen dioksida", istakla je članica gradskog veća Uli Zima.

 

Projekat će trajati tri godine a pored stanice Hardegase planirano je uvođenje još pet postrojenja.

 

Izvor: Predstavištvo Beča u Beogradu

Foto: Predstavištvo Beča u Beogradu