Berlinska katedrala koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Nemačke postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa. To je jedno od brojnih mesta u Berlinu na kojima su napravljeni "pčelinji hoteli" u cilju podizanja svesti o ugroženosti pčela i njihovom značaju. Prvi Svetski dan pčela obeležen je 20. maja, pošto je Generalna skupština UN u decembru prihvatila taj predlog slovenačkih pčelara.

 

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uve Mart izvlači saće, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada, navodi Asošiejted pres.

 

Reč je o inicijativi "Berlin zuji", koju je 2010. godine pokrenula biološkinja Korina Helcer s mužem.

 

Inspirisana pčelarom-amaterom koji je 80-ih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariske opere, Helcerova je želela da skrene pažnju na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mestima.

 

"Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosisitem", kazala je.

 

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora - insekticide, parazite, bolesti, klimatske promene i nedostatak raznovrsne ishrane.

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala sredinom maja na građane da razmišljaju o raznolikosti živog sveta na planeti i da "učine nešto dobro za pčele", rekavši tokom godišnjeg govora o budžetu u Bundestagu da je to "nešto što možda deluje beznačajno nekim ljudima, ali je zapravo veoma veliko".

 

Aktivisti inicijativa "Berlin zuji" i "Nemačka zuji" napravili su košnice i "pčelinje hotele" na brojnim mestima u Berlinu, među kojima su gradsko pozorište, planetarijum, ministarstvo finansija i park u okviru rezidencije nemačkog predsednika.

 

Inicijativa je aktivna u 25 nemačkih gradova, u kojima između ostalog organizuje seminare o "baštovanstvu naklonjenom pčelama".

 

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može da se kupi nekoliko spratova ispod, u prodavnici Berlinske katedrale.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP