Grad Grosrešen u Lužičkoj oblasti u istočnoj Nemačkoj sprema se da ovog leta svečano predstavi novo jezero, jedno od mnogih nastalih punjenjem kratera ostalih posle iskopavanja uglja vodom. Iako turizam neće moći da nadomesti sva izgubljena radna mesta u rudarstvu, zvaničnici očekuju da oblast jezera pomogne oporavak regiona ekonomski i ekološki oštećenog rudarstvom.

 

U projekat najveće evropske oblasti veštačkih jezera uložene su milijarde evra sa ciljem da se Lužice, nekadašnji industrijski region, pretvori u turističku destinaciju.

 

Zvaničnik državne kompanije LMBV zadužene za projekat 26 jezera povezanih sa 13 kanala i stotinama kilometara biciklističkih staza istakao je da je to "najveća rekonstrukcija pejzaža u Evropi".

 

Kompanije LMBV do sada je potrošila 10,6 milijardi evra za uklanjanje "zaostavštine" rudarske industrije i pravljenje 25.000 hektara jezerske oblasti.

 

Gradske vlasti Grosrešena nadaju se da će se narednih godina broj turističkih noćenja povećati na oko 1,5 miliona sa sada 600.000 godišnje, što će doprineti zaposlenosti u Lužičkom regionu.

 

Dobrobiti turizma već se osećaju, posebno među mladima, i taj region ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih u Nemačkoj.

 

Pre tri decenije industrija uglja u Lužičkoj oblasti obezbeđivala je više od 90.000 radnh mesta. Sada u rudarstvu radi samo nekoliko hiljada radnika u četiri rudnika kojima upravljaju privatne kompanije.

 

Nemačka danas 22% struje dobija sagorevanjem lignita i još 12% loženjem antracita dok se iz obnovljive energije obezbeđuje 33%.

 

Izvor: AP

Foto: AP