Evropski parlament počeo je u julu postepeno da izbacuje iz upotrebe plastične boce i druge predmete od plastike za jednokratnu upotrebu. Odluka Biroa Evropskog parlamenta u skladu je sa naporima EU na putu cirkularne ekonomije i strategije za plastični otpad.

 

Reč je o realizaciji poslednje faze projekta u okviru koga je ranije postavljeno 166 česama u zgradama Parlamenta i obustavljeno iznošenje vode u plastičnim flašama na sastancima koji traju manje od sat i po.

 

Biro Evropskog parlamenta (predsednik i 14 potpredsednika) odlučio je zatim da se plastične boce postepeno izbace iz upotrebe na svim sastancima i da ih više ne bude ni na velikim događajima.

 

I ugostiteljski prostori u EP postepeno će prestati da koriste plastične čaše, pribor za jelo i drugo i zameniće ih biorazgradivim ili onim koji mogu da se recikliraju.

 

"Veoma sam srećna što je Parlament tom odlukom dao dobar primer u borbi za smanjenje plastičnog otpada", istakla je potpredsednica EP zadužena za ekoupravljanje i nadzor Hejdi Hautala.

 

EP je naveo i da će se tokom procesa izbacivanja plastike poštovati postojeće ugovorne obaveze.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Freeimages.com