Odlazeća slovenačka vlada je tokom svog četvorogdišnjeg mandata preko posebne aplikacije primila više od 2.600 zakonskih predloga koje su podneli građani, više od 2.000 predloga je ozbiljno razmotreno u nadležnim ministarstvima i službama, a pozitivan ishod dobile su 22 građanske zakonodavne inicijative. Među razmatranim ali ne i prihvaćenim inicijativama je i ona da se državnim službenicima koji rade sa strankama zabrani da koriste "jake" parfeme.

 

Kako prenosi hrvatska agencija Hina, među predlozima koj su stigli preko aplikacije predlagam.vladi.si bilo je neobičnih inicijativa, kao što su ideje da javnim službenicima treba zabraniti korišćenje parfema na radnom mestu a mlekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

 

Iako razmatrane, te inicijative nisu prihvaćene pa će slovenački javni službenici koji kontaktiraju sa strankama i dalje smeti da koriste parfeme, a mlekare da proizvode "industrijski kajmak", čiju su zabranu tražili mali proizvođači.

 

Struka i proizvođači smatraju da se kajmak mora praviti po tradicionalnom postupku, dok je stav industrije da je moguća i proizvodnja po drugim metodama, odgovorilo je predlagačima ministarstvo poljoprivrede, dodavši da će dilemu o kajmaku rešavati naredna vlada.

 

Što se tiče prava javnih službenika i službenica da koriste parfem, vlada je predlagačima navela da bi zabrana korišćenja parfema bila "teško izvodiva i neproporcionalna mera", ali da postoji mogućnost da građani kojima takvi mirisi smetaju ili su na njih alergični u nadležnim uredima i službama zatraže "posebnu obradu" kod službenika koji ne koriste "jake" parfeme i dezodoranse.

 

Međutim, na inicijativu građana ukinute su neke takse za kupovinu vozila za invalide, pojednostavljen je postupak identifikacije svedoka na sudovima, pooštrene kazne za one koji krše zabranu prodaje alkohola maloletnicima i uvedena mesta za parkiranje za trudnice i majke s malom decom.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com