Dok ljubitelji fudbala širom sveta nestrpljivo čekaju finale Svetskog prvenstva, Evropska policijska agencija pokrenula je svoje takmičenje u vidu igrice koja treba da pomogne otkrivanju begunaca od pravde.

 

U igricu "Evropski kup najtraženijih" ušlo je 25 opasnih kriminalaca koji se kriju od policije a sa ciljem da postanu dobro poznati javnosti kao što su neki fudbaleri.

 

Što više ljudi vidi njihova lica, veće su šanse da budu uhapšeni.

 

Cilj nove kampanje Evropske mreže timova za aktivno traženje begunaca (ENFAST) uz podršku Europola jeste da se evropski građani upoznaju sa licima najtraženijih kriminalaca.

 

"Ako znate kako izgledaju, možda ih prepoznate i vaše obaveštenje može da bude deo koji nedostaje da ih policija uhvati", navodi se na sajtu Europola.

 

Inače, igra u toj ligi teško da predstavlja čast jer više od polovine navedenih kriminalaca policija traži zbog ubistva, trgovine drogom velikih razmera, oružane pljačke, prevare ili kombinacije više zločina.

 

U igrici je 25 igrača-kriminalaca koje traže policije iz 23 evropske zemlje od ukupno više od 50 na sajtu najtraženijih u Evropi.

 

Prethodne kampanje dovele su do hapšenja šestoro kriminalaca - tri nakon božićne kampanje u decembru 2016. a tri tokom letnje kampanje slanja razglednica u avgustu 2017.

 

Najmanje 17 opasnih kriminalaca sa liste najtraženijih uhapšeno je zahvaljujući obaveštenjima dobijenim od građana.

 

Više o igrici na www.eumostwanted.eu/crimeleague

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Europol