Rumunski preduzetnik izgradio je autoput dužine jednog metra u severoistočnoj Rumuniji u znak protesta zbog loše putne infrastrukture u zemlji. Vlasnik lanca restorana brze hrane, 33-godišnji Stefan Mandači, kome je dozlogrdila slaba putna mreža u njegovoj oblasti privatno je naručio izgradnju minijaturnog autoputa o ličnom trošku za 4.400 evra.

 


Kampanja je trajala nedeljama sa ciljem da izazove reakciju i dostigla je vrhunac sredinom marta kada je otvorena "deonica" autoputa.

 

Rumunija ima jednu od najkraćih mreža autoputeva u EU od samo 806 kilometara za celu zemlju, iako je njen teritorija gotovo jednaka Velikoj Britaniji koja ima oko 4.000 kilometara, navodi BBC.

 

Pri tom, ni Britanija ne spada među zemlje EU sa najdužom putnom mrežom. Najviše ima Španija sa 16.000 kilometra, a sledi Nemačka sa 14.000, pokazuju podaci Eurostata.

 

Mandači je rekao za BBC da mu je cilj da ujedini stanovništvo oko cilja - da dobiju autoputeve.

 

Autoput na parceli u njegovom vlasništvu blizu frekventnog glavnog puta simbolično je izgrađen u Sučavi, oblasti bez autoputeva.

 

On je rekao da je to jedini region u Rumuniji u kojem uopšte nema autoputeva.

 

"Nemamo ni metar autoputa pa sam odlučio da izgradim metar da dokažem da je to moguće", rekao je Mandači za BBC.

 

Saobraćaj na obližnjem putu je bio u zastoju zato što se nekoliko stotina pristalica pojavilo da prisustvuje takozvanom otvaranju autoputa.

 

Bilo je prisutno i nekolko medija, kao i vozilo hitne pomoći i vatrogasna kola dok je mali avion preletao noseći natpis sa zahtevom da se izgrade autoputevi.

 

"Mislim da smo ujedinjeni. Nikad nisam doživeo trenutak ovakve solidarnosti među Rumunima", uzviknuo je Mandači nađaiznad buke automobilskih sirena.

 

Okupljeni su glasno navijali kada je on presekao vrpcu da otvori ono što nazivaju "autoput spomenik".

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay