Jahačka staza koja se proteže od Vojvodine do Hercegovine duga 500 kilometara otvorena je u Subotici, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

 

Najnovija turistička atrakcija Zapadnog Balkana obuhvataće 52 domaćinstva i konjička kluba, od Vojvodine na severu do Hercegovine na jugu, koji će na taj način postati deo lanca regionalnog turizma.

 

"Konjički turizam jedan je od najpopularniji oblika avanturističkog turizma, a na Jugoistočnu Evropu se proširio osamdesetih godina, međutim do sada nije imao regionalnu dimenziju na Zapadnom Balkanu", rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC.

 

Na stazi će tokom dana biti organizovana konjička avantura kroz prirodu, dok će večeri biti za odmor i upoznavanje sa lokalnom kulturom i načinom života.

 

"Nadamo se da će ova regionalna ruta doprineti ne samo dovođenju većeg broja turista u region, već i da će pomoći popularizaciji jahanja na Zapadnom Balkanu", rekla je Izabel Lanji Hnis, predsednica Fonda turistički klaster mikroregije Subotica-Palić.

 

Stazu je osmislio Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić, a finansira Evropska unija.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/RCC/Palic Cluster