Oko 150 oblasti širom Francuske dobiće novac iz državne kase za finansiranje izgradnje novih i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza.

 

Već je izabrano 111 "teritorija" širom Francuske kojima će pripasti po deo iz paketa od 43,7 miliona evra alociranih za "bajk plan".

 

Francuska ministarka ekološke tranzicije Elizabet Born saopštila je da će u narednih sedam godina biti realizovana 152 projekta izgradnje ili rekonstrukcije dok će 41 biti realizovan kasnije.

 

Mapa projekata objavljena na sajtu ministarstva pokazuje da će projekti biti realizovani širom zemlje ali da su neki, poput regiona Bretanja i Il-de-Frans, "imali više sreće", odnosno da će dobiti više novca.

 

Cilj francuske vlade je da utrostruči broj onih koji svakodnevno putuju na posao biciklom na 9% do 2024. Time se, navodi sajt Lokal Francuska, može objasniti zašto ruralne sredine nisu dobile mnogo novca iz programa.

 

"Sa 275 projekata koje je predstavilo 170 zajednica ili kompanja, rezultat javnog poziva potvrđuje da širom Francuske postoji odlučnost da se uspostavi odgovarajuća infrastruktura za bicikliste.

 

U praksi će sredstva pomoći brojnim francuskim opštinama da reše problem prekida biciklističkih staza zbog prelaska autoputa ili šina ili drugog što usporava bicikliste i može da bude bezbednosni problem.

 

Izvor: thelocal.fr  

Foto: Beta