Prodaja alkohola u Finskoj je u aprilu skočila za 23% u odnosu na godinu dana ranije, pokazuju statisički podaci. Finski lanac državnih prodavnica Alko, koji ima isključivo pravo prodaje jačih akloholnih pića, imao je veću prodaju vina "roze" za 40%, crvenog vina za 35%, a belog za 28%.

Ovi podaci pokazuju da zatvaranje barova, restorana, kafića i noćnih klubova, koji će zbog pandemije korona virusa ostati zatvoreni do kraja maja, nisu uticali na manju potrošnju alkohola.

Finci su generalno počeli više da kupuju proizvode onlajn, pa je prodaja putem interneta u aprilu bila veća za 110% u odnosu na april 2019.

Mada veća prodaja alkohola nisu dobre vesti za javno zdravlje, to može biti mala uteha za državu koja se bori sa budžetskim deficitom, imajući u vidu da se od prodaje alkohola obezbeđuje oko 1,5 milijardi evra ukupnih godišnjih poreskih prihoda.

U zemljama Evropske unije, Norveškoj i Švajcarskoj, stariji od 15 godina u proseku popiju 11,3 litra alkohola godišnje, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim prošle jeseni.

Najviše alkohola, više od 13 litara godišnje, konzumira se u Nemačkoj, Češkoj i Litvaniji. U Finskoj je taj prosek oko 10 litara za godinu dana.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com