Arhitetke i naučnici izgradili su u okolini Antverpena prvu kuću na svetu uz pomoć trodimenzionalnog računarskog crteža, 3D štampanja, preneo je portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Tehnika izrade opipljivog proizvoda sloj po sloj na osnovu 3D štampanja, postoji već 30 godina, ali je prvi put izgrađena dvospratna porodična kuća u Vesterlou, gradiću kod Antverpena.

Izbor materijala za 3D štampanje je gotovo beskrajan. U osnovi može da se koriste bakar, bronza, mesing, drvo, smola, najlon, aluminijum, titan, nikl, zlato, kobalt, reciklirana plastika, papir, šećer, čokolada, so, pesak, staklo, čak i beton.

Krajnji proizvodi su podjednako različiti, od jednostavnog tanjira ili lutke do priveska za ključeve ili haljine. Gotovo svaki predmet se može napraviti 3D štampanjem, čak i ljudski organi.

Osam partnera iz naučnog i poslovnog sveta udružili su snage, uz podršku Evropske unije (EU) kako bi sloj po sloj napravili pravu betonsku kuću od 90 kvadratnih metara na širem području Antverpena. Na mestu gradnje nije bilo građevinskih radnika, navodi portal.

Tokom izgradnje takve kuće nije bilo viška nepotrebnih materijala, tako da nema otpada. Masovno skladištenje sirovina postaje suvišno, kao i transport. Pored toga, vreme izgradnje je kraće, arhitekti uživaju veću slobodu i za gradnju je potrebno manje radne snage, dodao je belgijski portal i zaključio da 3D štampanje "jasno ima pred sobom lepu budućnost".

Izvor: Beta

Foto: FPS Foreign Affairs of Belgium/Kamp C & Jasmien Smets