Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine, saopšteno je 5. avgusta iz kabineta gradonačelnika u tom gradu. Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je poneo tu titulu, kao "dobar primer sportske sredine".

Kako se navodi, to je potvrđeno u pismu koje je na adresu Grada Zrenjanina uputio Djan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu.

Lupateli je uputio čestitke tom gradu na priznanju i istakao da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima.

"Dobrodošli u ACES Europe porodicu", poručio je Lupateli u pismu.

Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu - Lisabon, a Zrenjaninu će biti uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i šef tima za kandidaturu Zrenjanina izrazio je zadovoljstvo što su, kako je naveo, i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve napore i aktivnosti koje grad realizuje u oblasti sporta.

"Pre svega, drago mi je što su prepoznali sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom "Evropski grad sporta" otvorimo nove sportske stranice našeg grada", rekao je Salapura.

U saopštenju graonačelnika Zrenjanina ističe se da dobijanje titule "Evropski grad sporta" može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom, a da će ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nostioci te titule doprineti unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava.

Nagrade za Evropsku prestonicu, grad i zajednicu sporta dodeljuju se od 2001. godine, a Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je ušao u članstvo ACES Europe.

Izvor: Beta

Foto: Beta/FOTO Grad Zrenjanin