U okviru projekta Rijeka 2020 - Evropska prestonica kulture u tom hrvatskom gradu otvorena je velika izložba o njegovoj urbanoj istoriji "Fiume Fantastika: Fenomeni grada".

Postavljena u preuređenoj hali nekadašnjeg lučkog skladišta Eksportdrvo, izložba prati poslednjih 150 godina urbane istorije Rijeke tokom kojih grad, po rečima organizatora, izrasta u globalni saobraćajni i industrijski centar.

U deset tematskih celina posvećenih fenomenima karakteriističnim za grad Rijeku (Granice, Luka i železnica, Mreže, Kino: Stižu ljudi, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone) izložba tumači istoriju modernog urbanog razvoja Rijeke i okoline, prateći uticaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Postavka sa obiljem fotografija, crteža, arhivskog materijala ali i interaktivnih mapa i sadržaja, koja na zanimljiv način ilustruje rast, razvoj i transformacije grada, temelji se na istraživanjima DeltaLaba - Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Univerzitetu u Rijeci koji su zajedno sa Gradom Rijeka i organizatori izložbe.Izložba "Fiume Fantastika: Fenomeni grada" u riječkom Eksportdrvu otvorena je do 1. decembra, a u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture u istoj hali postavljene su još četiri manje izložbe "Usijano more", "Histerične mašine", "Terra Effluviens" i "Oblomo: zaposlen lenjošću".

Rijeka je ove godine izabrana za Evropsku prestonicu kulture, ali su zbog epidemije korona virusa mnogi programi i događaji odloženi ili otkazani.

Evropska komisija predložila je 19. avgusta da se Rijeci, kao i irskom Golveju, zbog posledica krize izazvane korona virusom omogući da titulu Evropske prestonice kulture 2020. zadrže sve do 30. aprila 2021.

Izvor: Beta

Foto: Stevan Perović