Evroposlanici Sirize napisali su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i požalili se što su im službe EK ranije u zvaničnom odgovoru navele da je istanbulska crkva Aja Sofija na Kipru.

Grčki evroposlanici naveli su da je neprihvatljivo da Komisija nije svesna gde se nalazi jedan od najvažnijih simbola hrišćanskog nasleđa.

Turska vlada je krajem jula odlučila da Aja Sofiju, koja je na Uneskovoj listi svetske baštine, pretvori u džamiju. To je  izazvalo burne reakcije u svetu i navelo Sirizine poslanike da se obrate Komisiji.

"Komisija pažljivo prati situaciju u vezi sa verskim i kulturnim spomenicima u područjima koja nisu pod efektivnom kontrolom Republike Kipar i daje veliki značaj očuvanju kulturnog nasleđa", navodi se u odgovoru Komisije.

"U sklopu Programa pomoći turskoj kiparskoj zajednici, od 2012. (EK) je obezbedila gotovo 20 miliona evra za podršku aktivnostima Tehničkog komiteta za kulturno nasleđe dve zajednice, uključujući očuvanje više crkava u oblastima koje nisu pod efektivnom kontrolom Republike Kipar", navedeno je u odgovoru evroposlanicima Sirize.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP