Ugledni Mišlenov vodič kroz svet restorana objaviće u decembru svoju prvu selekciju posvećenu beogradskoj gastronomskoj sceni, sačinjenu po izboru anonimnih i nezavisnih inspektora koji će rukovodeći se univerzalnim kriterijumima vrednovati beogradske restorane.

Francuska kompanija navela je da je svojim ukrštanjem grčkog,  turskog, mađarskog, kao i balkanskog nasleđa, glavni grad Srbije "zaveo" inspektore Mišlenovog vodiča svojim brojnim gastronomskim adutima.

"Misija Mišlenovog vodiča ostaje nepromenjena 120 godina posle prvog izdanja: podeliti najbolje kulinarske destinacije svuda u svetu. Beograd sa svojom novom dinamikom i gastronomijom koja zauzima centralno mesto, nudi  posebno topla i plemenita iskustva ugostiteljske delatnosti, tako da jedva čekamo da ih otkrijemo ljubiteljima dobrog zalogaja", izjavio je međunarodni direktor Mišlenovih vodiča Gvendal Pulenek.

Region Srbije je, kako se navodi, "naročito poznat po svojoj vinogradarskoj tradiciji koja datira iz vremena antike, što je omogućilo zemlji da razvije svoje posebne sorte grožđa koje je, do prošlog veka, izvozila u celu Evropu. Ravnice i brdoviti predeli takođe nude pejzaž koji čini i bogato, plodno zemljište na kome uspevaju proizvodi visokog kvaliteta - tokom svih godišnjih doba".

"Geografski položaj, između istoka i zapada, i impozantna raznovrsnost tokom istorije, čine Srbiju zemljom snažne i raznovrsne kulinarske kulture u kojoj se tradicija udružuje sa strašću mladih talenata, spremnih da učine da Beograd zasija pred očima ljubitelja dobre hrane", ocenio je Mišlen.

Upravo u tom kontekstu, Mišlenov Crveni vodič Beograd će u decembru 2020. otkriti beogradsku selekciju, koja će biti sačinjena "u skladu sa istorijskom metodom anonimnih i nezavisnih inspektora Mišlenovog vodiča koji će, na bazi univerzalnih kriterijuma, vrednovati restorane ove destinacije, kako bi ljubiteljima gastronomije iz celog sveta ponudili pravi izbor".

Beograd će se tako, kako se navodi, pridružiti grupi od tridesetak kulinarskih destinacija obuhvaćenih Mišlenovim vodičem, koji je u poslednje vreme obogaćenom i selekcijama posvećenim Sloveniji i Kaliforniji.

Francusku multinacionalnu kompanija Mišlen, sa glavnim sedištem u francuskom Klermon Feranu, osnovala su 1888. godine braća Eduard i Andre Mišlen.

Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja i distribucija pneumatika, ali je vremenom počela da izdaje i turištički vodič kako bi svojim klijentima predstavila usluge koje mogu da dobiju tokom svojih putovanja i obilazaka. Mišlenov Crveni vodič je najstariji i najprestižniji evropski vodič kroz svet hotela i restorana.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay