Carinici u Holandiji snimljeni su kako, pozivajući se na pravila koja su stupila na snagu posle Bregzita, oduzimaju sendviče i druge namirnice od putnika koji su trajektom stigli iz Velike Britanije.

U prilogu holandske javne televizije Avrotos, mogu se videti Carinski službenici u fluorescentnim jaknama i sa zaštitnim maskama na licu kako zaustavljaju putnička i teretna vozila koja su trajektom stigla u luku Huk van Holand.

"Dobro došli u Bregzit gospodine....žao mi je", čuje se glas službenika dok uzima folijom zamotani sendvič iz kola zbunjenog vozača, poljskog državljanina koji je upravo doputovao iz Britanije, prenela je agencija Frans pres.

Zatim se čuje kako vozač snuždeno pita carinika da li bi mogao da izbaci šunku i da zadrži hleb, na šta mu ovaj odgovara: "Ne. sve će biti zaplenjeno".

Na snimku se vidi i kako carinici od drugog vozača uzimaju hranu napravljenu od ribe.

Britanski vozači ne mogu reći da nisu bili upozoreni - vlada u Londonu je u decembru upravo na primeru sendviča sa šunkom i sirom građanima pokušala da objasni koje namirnice neće moći da unesu u EU posle 1. januara, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti zajedničko tržište i carinsku uniju.

Novim pravilima zabranjeno je unošenje bilo kakvih namirnica koje sadrže meso i mlečne proizvode, čak i za lične potrebe.

Svrha regulative je da se spreči unošenje prehrambenih proizvoda koji bi mogli da prošire neku bolest.

Nova, stroga post-Bregzit pravila osetio je i maloprodajni lanac Marks end Spenser, koji u Francuskoj više ne može da prodaje svoje popularne sendviče i gotove obroke iz Britanije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Pixabay