Francuski parlament usvojio je predlog zakona o "čulnom nasleđu" seoske sredine prema kojem će neki zvuci i mirisi, koji za neke predstavljaju smetnju, sada biti zakonski zaštićeni.

Zvuci kao što su kukurikanje petla, oglašavanje crkvenih zvona, cvrčka, kreketanje žaba, ali i miris konjske balege, sada ulaze u zajedničko nasleđe francuske nacije, prenosi AFP.

Državni sekretar za ruralnu sredinu Žoel Žiru (Joel Giraud) ocenio je kao dobar zakon koji "brani ruralnu sredinu" i dodao da "život na selu podrazumeva i prihvatanje neke smetnje".

Predstavnik Senata Pjer-Antoan Levi (Pierre-Antoine) smatra da zakon predstavlja "jak simbol" dodajući da bi mogao da bude korisno sredstvo za lokalne zvaničnike kako bi razuverili nezadovoljne susede da se žale.

Premda ne postoje zvanični podaci o prijavljenim smetnjama suseda u seoskim sredinama, Levi je rekao da su neki lokalni zvaničnici ipak zabrinuti.

Nekoliko slučajeva žalbi privuklo je medijsku pažnju. Najpoznatiji je slučaj petla Morisa (Maurice) čiji su susedi u mestu Rošfor na jugoistoku Francuske u julu 2019. podneli tužbu protiv njegovog vlasnika jer je petao kukurikao suviše glasno i rano.

Sud je tada presudio u korist Morisa kojem je dozvoljeno da nastavi da kukuriče, a ispred suda podršku petlu su izrazili drugi vlasnici koji su doveli svoje životinje.

Izvor: Beta

Foto: Beta