Ogromna većina Luksemburžana, dvostruko više nego pre 15 godina, bez razmišljanja pije vodu iz vodovoda, a samo manji postotak građana to ne čini, bilo zato što im se ne sviđa ukus, ili sumnjaju u njen kvalitet, pokazala je studija ministarstva životne sredine, preneo je luksemburški dnevnik L'esensijel (L'essentiel).

Iako se u otpadnim vodama iz kanalizacije svako malo pronalaze delići DNA korona virusa, list piše da je od direktora lusemburške uprave za upravljanje vodama Žan-Pol Likesa u više navrata dobio uveravanja da ih u pitkoj vodi nema.

"Sva sreća, pošto se voda iz vodovoda kod Luksemburžana jako dobro kotira" i sada je, prema najnovijem istraživanju ministarstva ekologije koristi dvostruko više građana nego pre 15 godina, piše list.

Dok je 2006. godine tek 40% ispitanih reklo da bez razmišljanja pije komunalnu vodu, danas to čini čitavih 82%. Od toga, 58% svakodnevno koriste taj pristupačni izvor, a njih je pre 15 godina bilo 28% manje, piše list L'sensijel.

U anketi je 78% ispitanih ocenilo da je konzumacija vode iz slavine bolja za životnu okolinu, dok je 59% anketiranih reklo da to čine da bi uštedeli novac.

Nešto više od polovine anketiranih reklo da je za njih naprosto puno jednostavnije da odu do slavine, a 47% je ocenilo da je voda iz vodovoda dobrog kvaliteta.

Za 18% Luksemburžana koji su rekli da ne piju vodu iz slavine, presudni razlozi su ukus, sadržaj kamenca ili naprosto nedostatak poverenja u kvalitet "česmovače".

Izvor: EURACTIV.rs

Foto:Pixabay