Pedesetak hiljada građana Hrvatske odazvalo se pozivu centralne banke da učestvuju u izboru buduće hrvatske kovanice evra.

Građani su dobili priliku da se izjasne o pet motiva na kojima su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik, dok se u javnosti najviše razgovaralo o šestom motivu s likom naučnika Nikole Tesle, preneo je dnevnik Večernji list.

Konačnu odluku koji će se od njih naći na hrvatskom motivu kovanice evra doneće stručna komisija za novac, uzimajući u obzir i mišljenje građana.

Očekuje se da će komisija izabrati "najmanje tri motiva", o kojima će Hrvatska narodna banka obavestiti javnost. Nakon toga biće raspisan konkurs za likovno rešenje.

Broj motiva na kovanom novcu evra razlikuje se od zemlje do zemlje u evrozoni, s tim da najveći broj zemalja, njih deset od ukupno 19 članica EU koje koriste evro, na svojim kovanicama ima tri motiva.

Države koje su se odlučile za prikaz tri motiva na kovanicama, a to su Nemačka, Francuska, Portugal, Španija, Kipar, Malta, Finska, Slovačka, Letonija i Monako, najčešće imaju jedan motiv na kovanicama od 1 i 2 evra, drugi na kovanicama od 50, 20 i 10 evrocenta te treći na kovanicama od 5, 2 i 1 evrocenta.

Sadašnja hrvatska valuta, kuna, uključena je u julu 2020. godine u Mehanizam deviznih kurseva (ERM II) koji se smatra "čekaonicom" za zonu evra.

Članica EU koja želi u zonu evra mora da provede u ERM II bez većih potresa najmanje dve godine pre nego što se kvalifikuje za prelazak na evro.

Hrvatska je u julu 2019. objavila nameru da se priključi ERM II i obavezala se da sprovede brojne mere sa ciljem da bez problema učestvuju u tom mehanizmu.

Istovremeno dok je trajalo izjašnjavanje hrvatskih građana o izgledu buduće kovanice, Evropska komisija objavila je da u Hrvatskoj podrška uvođenju eura raste i da je, prema ispitivanju javnog mnjenja sprovedenog u maju, dostigla 61%, što je šest postotnih poena više nego u prethodnom ispitivanju iz 2020.

Pokazalo se da 13% građana Hrvatske snažno podržava uvođenje evra, a njih još 48% uglavnom podržava, piše Večernji list.

Većina građana (56%) veruje da će uvođenje evra imati pozitivan uticaj na državu, ali 40% ispitanika ne deli njihov optimizam i misli da će evro biti negativan okidač, piše Večernji list.

U toj će grupi populacije politički protivnici eura će verovatno tražiti podršku za mogući referendum koji je nedavno najavila desničarska stranka Hrvatski suverenisti.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Evropska komisija