Radnici u Engleskoj i Velsu traže četiri dodatna državna praznika kako bi dostigli prosek u Evropskoj uniji. Smatraju da bi to bio dobar način da se iskaže zahvalnost radnicima koji su pomogli da se prebrodi teško vreme tokom pandemije.

Sindikalni savez (Trade union congress – TUC) saopštio je da je osam državnih praznika koliko se slavi u Engleskoj i Velsu mnogo manje nego u drugim zemljama i zahteva javnu raspravu o tom pitanju.

Radnici u Škotskoj imaju devet državnih praznika godišnje a u Severnoj Irskoj 10.

Sve članice EU imaju više praznika od Ujedinjenog Kraljevstva, prema navodima Sindikalnog saveza. Prosečan broj praznika u EU je 12,8, a najviše imaju Rumunija, Litvanija, Slovačka, Slovenija, Finska i Kipar – 15.

Japan ima 17 državnih praznika, a Kina i Novi Zeland 11, saopštio je TUC.

Generalni sekretar TUC-a Frensis O'Grejdi izjavio je da je letnji praznik u avgustu, koji se slavi 30. avgusta, "dobrodošla pauza za sve koji naporno rade da prebrodimo pandemiju, posebno one na prvoj liniji odbrane".

"Ali posle avgusta nema državnih praznika do Božića, i to zato što je broj praznika koji imamo tako škrt u poređenju s drugim zemljama", kazao je O'Grejdi.

Dodao je da bi još nekoliko državnih praznika bio odličan način da se zahvali britanskim radnicima u teškim vremenima i da se izjednače sa drugim radnicima širom sveta.

"Vreme je za nacionalnu debatu – kada bi naši novi praznici bili? Šta bi mogli da slave? Jesenji praznik da se prekine dug period do Božića bio bi dobar početak", rekao je O'Grejdi.

Izvor: Gardijan

Foto: Pixabay.com