Luksemburški grad Eš sir Alzet predstavio je program koji će realizovati kao Evropska prestonica kulture 2022, nepuna četiri meseca pre preuzimanja titule koju će deliti sa Novim Sadom i litvanskim Kaunasom.

Planirano jer više od 160 projekata sa 2.000 događaja, koji će se odvijati na jugu Luksemburga i sa druge strane granice, u Francuskoj.

Pod motom Remiks kalčer (Remix Culture) u projektima povodom titule prestonice kulture će tokom 2022. pored grada Eša učestvovati još deset okolnih luksemburških opština i osam opština komune Oden le Tiš na severu Francuske.    

Evropska prestonica kulture Eš2022 svojim programom želi da predstavi kulturnu raznolikost regiona kojem je pečat dalo rudarstvo i u kojem živi evropska ideja. Grad Eš sir Alzet i istoimeni kanton imaju oko 36.000 stanovnika.

Urbanu aglomeraciju na jugu i jugozapadu Luksemburga, u regionu koji zbog krajolika obojenih gvozdenom rudom nosi naziv Crvena zemlja, karakterisale su topionice, visoke peći i rudnici, a radna snaga je dovođena iz susedne Belgije, iz Francuske, Nemačke, ali i iz Italije i Poljske.

Organizatori su ranije saopštili da se ceo program vrti oko evropske ideje, migracija i saživota različitih kultura, što ima i veoma snažne temelje na jugu Luksemburga gde u novije vreme, delom i zbog Univerziteta Eš-Belval, žive pripadnici 120 različitih nacionalnosti.

Program obeležavanja titule evropske prestonice kulture počeće 22. februara, a svečano otvaranje je 26. februara 2022. Grad Luksemburg već je u prošlosti u dva navrata nosio titulu evropske prestonice kulture - 1995. i 2007.

Pored grada Eša, evropske prestonice kulture biće u 2022. godini i litvanski Kaunas i Novi Sad.

Nov Sad je 26. oktobra predstavio svoj program, koji je takođe baziran na osnovnim vrednostima EU, kao što su ljudska prava, multikuturalnost, interkulturalni dijalog, ekološka svest i mirovne politike.

Izvor: EURACTIV.rs, dpa

Foto:ESCH2022.