Holanđani su na stroge pandemijske mere i lokdaun koji je uvela njihova vlada, odgovorili masovnim odlaskom u božićni šoping i u provod u Nemačku i Belgiju. Iako je prelazak granice dozvoljen, takvo ponašanje izazvalo je kritike vlasti sve tri zemlje.

U Antverpen,  jedan od najvećih belgijskih gradova blizu granice sa Holandijom, pohrlile su hiljade Holanđana željnih odlaska u kupovinu i u barove i restorane, koji su u Holandiji zatvoreni.

Guvernerka pokrajine Antverpen Keti Berks poručila je Holanđanima da ne dolaze u Belgiju. "Poštujte mere u svojoj zemlji i nemojte dolaziti ovamo", rekla je Berks.  

Zabrinutost su izrazili i zvaničnici pograničnih gradova u nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. Kaj Cviker, predsednik okruga Borken koji je tik uz holandsku granicu, rekao je da Holanđani treba da izbegavaju da putuju u Nemačku bez preke potrebe.

"Ako Holanđani dođu u Nemačku, moraju da poštuju nemačka pravila, a to u prvom redu znači da nose zaštitne maske u prodavnicama", rekao je Cviker.

I holandski premijer Mark Rute pozvao je sunarodnike da što je moguće više izbegavaju fizički kontakt, što znači i da se uzdrže od putovanja preko granice u Nemačku i Belgiju.

Holandske vlasti su, da bi sprečile širenje nove omikron varijante korona virusa 19. decembra uvele stroge mere zaključavanja koje će trajati sve do 14. januara.

Omikron soj virusa je u Holandiji, prema proceni virusologa Japa van Dizela, u ovom trenutku odgovoran za 10% do 15% novih zaraza kovid-19.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay