U grčkim pravoslavnim crkvama sveće su simbol vere i jednostavnosti, ali se u podavnicama za Uskrs traže i sveće koje će kao poklon iznenaditi i zadiviti originalnim oblikom i dizajnom.

Za razliku od tradicionalnih sveća u crkvama koja se prave od pčelinjeg voska i postavljaju u velike svećnjake ispunjene peskom, u prodavnicama su pravi hit sveće koje liče na komplet za testiranje na kovid, injekcije pa čak i crvene sveće u obliku samog korona virusa.  

Tražene su i sveće u obliku pivskih flaša, mobilnih telefona ili akcionih heroja, koje se obično poklanjaju uz neki prigodni uskršnji poklon.

"Ove godine je sveća u obliku kovid-testa svakako 'bestseler'", kaže Jorgos Suliotis koji u Atini drži jednu prodavnicu sveća i prigodne robe koja se prodaje za praznike.

"Ljudi vole da se šale sa onim što nas je sve toliko teško pogađalo. Prošle godine, najbolje se prodavala sveća u obliku injekcije za vakcinaciju", kaže Suliotis.

U njegovoj radnji mogu se kupiti sveće u više od sto različitih oblika, od onih koje liče na sladoled, i štapine dinamita, do sveća dizajniranih kao francuski ključ ili kebab.

Sveće izrađuje sa timom grafičkih dizajnera i umetnika i u saradnji sa radionicama, a za izradu onih komplikovanijih potrebno je i do osam sati i mogu da postignu cenu od 20 evra.

Izvor AP

Foto: AP