Bugarski parlament će uvesti kvote za bugarsku muziku na državnim televizijama i radio stanicama u skladu sa izmenama zakona koje je predložila proruska desničarska partija Preporod, koje je odbor za kulturu i medije usvojio sa 10 glasova za i nijednim glasom protiv.

U nacrtu zakona se navodi da najmanje 60% vremena na Bugarskom nacionalnom radiju od 6.00 do 20.00 časova mora biti rezervisano za muziku na bugarskom jeziku, bugarskih kompozitora i tekstopisaca.

Muzika bugarskih autora na drugim jezicima neće biti zaštićena ovim zakonom.

Izmene predviđaju i da najmanje polovina vremena na godišnjem nivou koja je namenjena emitovanju muzike na Bugarskoj nacionalnoj televiziji mora biti posvećena muzici na bugarskom jeziku i bugarskih kompozitora.

Ranije istraživanje pokazalo je da 72% Bugara želi da mediji više puštaju muzuku na bugarskom jeziku, a 43% je reklo da najviše vole da slušaju bugarsku muziku.

Radio redovno sluša 70% stanovnika. Muzika se pođednako aktivno sluša i na televiziji, ali većina je smatra dodatnim a ne primarnim izvorom. Muzika se sve više sluša na pametnim telefonima, a 36% Bugara ih koristi u te svrhe.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com