Svetlosno zagađenje u Berlinu je veliko - noću se sada može videti najviše dvadesetak zvezda. Gradske vlasti su zbog energetske krize najavile da će smanjiti osvetljavanje nekih znamenitosti, poput crkava i Stuba pobede. Osim štednje i lepšeg noćnog neba ovo donosi i druge prednosti.

Manje svetla biće dobro za biljke i životinje, kojima treba prirodan ritam dana i noći, kao i za ljude, rekao je šef fondacije Planetarijum iz Berlina Tim Florijan Horn (Florian) za Berliner cajtung (Zeitung) od 9. avgusta, prenosi dpa.

"Ljudi uz preteranu noćnu rasvetu, takođe, drugačije spavaju u gradu, ona utiče i na njihovu hormonsku ravnotežu," dodao je Horn.

Berlinska senatorka za životnu sredinu Betina Jaraš (Bettina Jarasch) najavila je da zbog moguće energetske krize i štednje struje brojni javni objekti noću više neće blještati.

Reč je o oko 200 objekata i znamenitosti.

Zbog velike svetlosne zagađenosti Berlin se veoma lepo vidi iz svemira, rekao je Horn. Čak se još mogu uočiti nekadašnje granice istočnog i zapadnog Berlina - zbog različite ulične rasvete.

Horn je istakao da će se zalagati za razvoj koncepta svetlosne zaštite Berlina. "I u velikom gradu može da se smisli sistem osvetljenja koji neće škoditi zdravlju," rekao je šef Planetarijuma.

Ljudi, dodao je, ne treba da očekuju da će odjednom moći da vide Mlečni put - to može samo na nekoliko mesta u zapadnoj Evropi, na primer u Parku zvezda Vesthaveland.

"Ali u Berlinu se noću sada vidi samo desetak, 20 zvezda," rekao je Horn. Uz svetlosnu zaštitu možda bi se videlo još nekoliko.

Izvor: dpa

Foto: Pixabay.com