Posle pauze zbog pandemije korona virusa, glavni trg u Briselu ovog vikenda je ponovo krasio tepih od cveća, ovog puta prilagođen toplotnim talasima koji pogađaju Evropu.

U znak obeležavanja 50 godina ove tradicije, ovogodišnji dizajn je savremena interpretacija prvog cvetnog tepiha koji je bio inspirisan arabeskom.

Cvetni tepih na Velikom trgu u belgijskoj prestonici prvi put je kreiran 1971, a od 1986. se postavlja svake druge godine.

Ovog leta je slagalicu od cveća, dugačku 70 i široku 24 metra, za manje od šest sati napravilo više od 100 volontera.

Na 1.680 kvadratnih metara postavljeno je oko 400.000 cvetova.

Begonija, koja je do sada najviše korišćena za pravljenje tepiha, odabrana je zbog bogate palete boja i otpornosti na sve vremenske uslove, jako sunce, vetrove, kišu i hladnoću. Tokom godina je, međutim, sve manje ovog cveća i danas ima samo osam velikih proizvođača begonije u Belgiji.

Zbog toga su dizajneri počeli da koriste i drugo cveće kao što je dalija, koja je još otprija i sadrži više vode. Ranije je uvek korišćeno rezano cveće, a ove godine će brisleski trg prvi put ukrašavati hrizanteme u saksijama i japansko vreteno.

Cveće je tako zbijeno da ga ne može oduvati vetar i stvara sopstvenu mikroklimu. Prostor između cvetnih motiva popunjava se busenima trave, koja se u slučaju velikih vrućina zaliva. Kada je velika vlažnost, trava može da poraste četiri do pet centimetara za tri dana.

Ovogodišnji, 22. cvetni tepih dizajnirali su meksička umetnica Ro Agilar Aguado i Koen Vondenbuš, koji je već 28 godina deo ove tradicije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: www.flowercarpet.brussels