Centar za međunarodne i bezbednosne poslove – ISAC fond iz Beograda poziva sve zainteresovane da se uključe u raspravu o predlogu praktične politike posvećenog novom početku u odnosa između Srbije i Albanije.

 

Krajem 2010. godine ISAC fond je, uz podršku Fridrih Ebert fondacije, u Beogradu i Tirani organizovao u prve neposredne razgovore između političkih stručnjaka, aktivista civilnog društva i političara Srbije i Albanije. Zaključeno je da su najveće prepreke boljim odnosima neinformisanost građana, kao i nezainteresovanost i nedostatak volje političkih elita da se podstaknu međusobna komunikacija i saradnja. Naime, Srbi i Albanci su dve najbrojnije etničke grupe na Zapadnom Balkanu, a samim tim dobrosusedski odnosi između njihove dve države bi mogli da pomognu rešavanju mnogobrojnih otvorenih pitanja, boljoj regionalnoj saradnji i napretku celog regiona ka Evropskoj uniji.

 

Učesnici su se saglasili o značaju strateške saradnje u oblastima transporta i energetike i ukazali na mnoge druge oblasti u kojima je moguć napredak. Takođe, zajedničko lobiranje u Briselu i međusobna razmena praktičnih znanja koristili bi unapređivanju trenutno pojedinačnih napora obe zemlje da se što pre približe Evropskoj uniji.

 

Pregled sadržaja ovih razgovora, zajedno sa rezultatima istraživanja sprovedenih od strane ISAC fonda, sabrani su u zbirku predloga za novi početak u odnosima između Srbije i Albanije. ISAC fond bi želeo da sazna šta javnost misli o ovim predlozima i zato se nada da će korisnici sajta EurActiv.rs do kraja leta 2011. godine u velikom broju izneti svoje mišljenje. Na taj način, moći će bolje da se odredi u kojoj meri predlozi stručnjaka odgovaraju javnom mnjenju i koja su neophodna poboljšanja predloga.

 

Dokument se sastoji iz sedam poglavlja, od kojih je svako posvećeno jednom od segmenata u odnosima između Srbije i Albanije, kao što su: proširenje Evropske unije, bezbednosni izazovi, bilateralni odnosi, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti kulture i obrazovanja, civilno društvo i mediji i nacionalne manjine u Srbiji i Albaniji. Na kraju svakog poglavlja dato je nekoliko preporuka za praktičnu politiku čija bi primena doprinela unapređenju odnosa između dve zemlje.

 

Tekst predloga je napisan na engleskom jeziku, na kome su i vođene rasprave u Beogradu i Tirani. Uskoro će biti objavljeni prevodi na srpski i albanski jezik.


Zbirka predloga praktične politike dostupna je na kraju ove stranice u PDF formatu.


Čitaoci zainteresovani za učešće u javnoj diskusiji mogu da ostave komentare na tekst klikom na opciju Pošaljite komentar koja se nalazi na dnu članka i na taj način konstruktivno doprinesu unapređenju kvaliteta ovog teksta. Komentari će takođe biti objavljivani na ovoj stranici.

 

Izvor: ISAC Fond