Evropska unija treba hitno da Ukrajini da status države kandidata za članstvo, ali i da izvuče lekcije iz "neuspešnog procesa" integracija zemalja Zapadnog Balkana, ocenio je bivši ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov.

Proširenje EU je postalo politička igra bez kredibiliteta, proces u kojem se reforme ne nagrađuju, a nazadovanje ne kažnjava, naveo je Dimitrov u blogu objavljenom na portalu Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG).

Postupajući po zahtevu Ukrajine za članstvo u EU, podnetom 28. februara, Evropski savet je već pozvao Komisiju da da mišljenje i istakao da Ukrajina pripada evropskoj porodici, podsetio je Dimitrov i ocenio da je potrebno hitno poslati signal dodelom statusa kandidata Ukrajini.

"Ali Ukrajince čeka veliko razočarenje u Evropu ukoliko EU brzo ne nauči lekcije iz neuspeha procesa proširenja na Zapadnom Balkanu, regiona kojem je evropska budućnost obećana još 2003", navodi Dimitrov, koji je do januara 2022. bio i zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za evropske integracije.

Iako je zahtev Zelenskog za ubrzano članstvo razumljiv, Dimitrov navodi da će tempo integracija neizbežno zavisiti od tempa transformacije ukrajinskog društva, kada se rat završi.

"Ovde veće pitanje nije toliko brzina procesa, već da li se eventualno članstvo u EU uopšte nudi", ističe Dimitrov.

On ocenjuje da se danas u procesu evropskih integracija, koji je "navodno zasnovan na zaslugama", ne nagrađuju oni koji sprovde reforme, da odgovor na nazadovanje izostaje iz političkih razloga, a da u stvarnosti ne postoji konsenzus među zemljama članicama o krajnjem cilju – članstvu.

"Pristupanje je često talac pojedinačnih veta koji nemaju veze s kriterijumima. Ukratko, proširenje je postalo politička igra održavanja pretvaranja, bez ikakvog kredibiliteta", ocenio je Dimitrov.

Navodeći kao primer Severnu Makedoniju, Dimitrov podseća da uprkos rešavanju "naizgled nerešivog problema" sa Grčkom oko imena zemlje, Skoplje još nije počelo pristupne pregovore, jer ih sada blokira susedna Bugarska.

Dimitrov ističe da je "brutalni napad" predsednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu promenio Evropu bukvalno preko noći i da je nezamislivo postalo moguće.

"Od uvođenja do sada najoštrijih sankcija EU agresoru, do podrške zemalja članica u obezbeđivanju vojne opreme žrtvi, što je takođe bez presedana", navodi severnomakedonski diplomata.

Dodaje da su samo u Nemačkoj promene bile "tektonske" – od slanja oružja Ukrajini, obustavljanja projekta Severni tok 2, do najave povećanja budžeta za odbranu iznad 2% BDP-a.

"U sveopštem ratu protiv Ukrajine, suverene evropske države, bez ikakve provokacije, Putin je napao evropski bezbednosni poredak", ujedinio je kontinent i učinio da NATO bude relevantniji nego ikad, piše Dimitrov.

Evropa se probudila, dodaje, i pomaže Ukrajini i ubrzano preduzima mere da može da se brani.

Dimitrov ističe da se Ukrajinci bore ne samo za puki opstanak, nego za svoju slobodu i demokratiju i pravo da izaberu svoju sudbinu.

"Oni žele da budu ravnopravni član evropske porodice. Kada predsednik (Ukrajine Volodimir) Zelenski kaže da se Ukrajinci bore i ginu za Evropu, on to i misli", navodi Dimitrov.

On dodaje da omogućavanje Putinu da instalira marionetsku vladu u Kijevu nije opcija i podseća na masovne proteste u Ukrajini 2013. koji su izbili kada je vlada odbila da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, što je na kraju dovelo do zbacivanja s vlasti proruskog predsednika Viktora Janukoviča a zatim i ruske aneksije Krima.

"A evropska demokratska prosperitetna Ukrajina, ako postane realnost, može takođe postati inspiracija za svog većeg suseda i opasnost za Putinov represivni režim", navodi Dimitrov.

Dimitrov je istakao da u ovom prelomnom trenutku za kontinent, EU mora da razmišlja dalekovido, da deluje strateški i da ozbiljno shvati proširenje.

"Ako želi da učini pravdu Ukrajincima koji se bore i ginu da bi mogli da postanu ravnopravni članovi evropske porodice, ako želi da učvrsti zemlja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu i zatvori izvore nestabilnosti koje Kremlj može da podstiče… ako želi da pokaže Gruziji i Moldaviji da proširenje zaista može biti uspešno – onda mora pod hitno da stvori kredibilan, realističan proces integracija zasnovan na učinku, sa pravovremenim potsticajima", zaključio je Dimitrov.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: BiEPAG