{prioritet:1}{datum: 21.12.2017}{org: POINTPULS i RAI}{mesto: Beograd}Regionalna mreža organizacija civilnog društva POINTPULS i Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) organizuju konferenciju "Krivična odgovornost policajaca na Zapadnom Balkanu", u četvrtak, 21. decembra, u 9:30 u hotelu Zira (Ruzveltova 35, sala Rodos).

 

Glavna tema skupa je  saradnja između unutrašnje kontrole policije i tužilaštva u krivičnim istragama nezakonitog postupanja policajaca.

 

Cilj konferencije je oblikovanje što boljih preporuka koje će doprineti izgradnji boljeg sistema krivične odgovornosti policajaca na Zapadnom Balkanu. Uspeh saradnje unutrašnje kontrole policije i tužilaštva doprinosi jačanju integriteta policije, ali i uopšte prevenciji izvršenja krivičnih dela koje čine policajci.

 

Pored ostalih, govoriće:

 

  • Sofija Mandić, istraživačica/pravnica, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

 

  • Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika, Institut alternativa, Podgorica

 

  • Plator Avdiu, istraživač, Kosovski centar za bezbednosne studije, Priština

 

  • Mirela Hodović, istraživačica, Centar za sigurnosne studije, Sarajevo

 

  • Besjana Kuci, istraživačica, Institut za demokratiju i medijaciju, Tirana

 

  • Dejan Bočevski, inspektor, Specijalno javno tužilaštvo, Skoplje

 

Dijalog će biti vođen u dva panela - Krivična odgovornost policajaca iz ugla civilnog društva i Krivična odgovornost policajaca iz ugla institucija.

 

Konferencija je zajednička inicijativa regionalne mreže organizacija civilnog društva POINTPULS i Regionalne antikorupcijske inicijative. Konferencijom se završava treća godina u realizaciji projekta "Puls integriteta i poverenja u policiju na Zapadnom Balkanu". Organizaciju konferencije podržavaju Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i EU kroz program "Podsticanje civilnog društva".