{prioritet:1}{datum: 16.05.2018}{org: Centar za spoljnu politiku}{mesto: Beograd}Centar za spoljnu politiku, uz podršku fondacije Hans Zajdel, organizuje međunarodnu konferenciju "Zapadni Balkan na novoj geopolitičkoj raskrsnici: Između unutrašnjih problema i evropskih integracija", u sredu, 16. maja, u 10.00 u hotelu Falkenštajner (Bulevar Mihajla Pupina 10K).

 

Ključne teme skupa biće samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, nade i očekivanja od tog događaja, Strategija proširenja EU i problemi prevazilaženja nasleđa ratne prošlosti. U okviru posebnog panela govoriće se o tome da li je i u kojoj meri EU spremna na nova proširenja, odnosno integrisanje država Zapadnog Balkana.

 

Na konferenciji će između ostalih govoriti:

 

  • Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU

 

  • Nenad Čanak, narodni poslanik i predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije

 

  • Nora Hajrinen, šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji

 

  • Dubravka Negre, direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan

 

Posebna pažnja na skupu biće posvećena bilateralnim pitanjima u ovom regionu i ubrzanoj dinamici njihovog rešavanja. U tom kontekstu najznačajnija su pitanja normalizacije odnosa vlasti u Beogradu i Prištini, rešavanja problema imena Makedonije sa susednom Grčkom i daljeg konsolidovanja prilika unutar Bosne i Hercegovina.