{prioritet:1}{datum: 08.11.2018}{org: EPuS i Konrad Adenauer Fondacija}{mesto: Beograd}Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Konrad Adenauer Fondacija organizuju konferenciju "Investicije u budućnost Zapadnog Balkana – ljudi, infrastruktura, reforme", u četvrtak, 8. novembra, u 10.00 u Aeroklubu (Uzun Mirkova 4, Beograd)

 

Zapadni Balkan se danas suočava sa mnogim izazovima. Imajući u vidu trenutne okolnosti i globalnu nestabilnost, pravi test za region je završetak ekonomske i institucionalne tranzicije kroz strukturne reforme, usvajanje pravnih tekovina EU, dostizanje većih prihoda po glavi stanovnika, smanjenje nezaposlenosti, siromaštva i nejednakosti, modernizacija infrastrukture i uspešna integracija u EU.

 

Značajan razvoj i konvergencija regiona nije moguća bez velikih investicija, kako privatnih, tako i javnih. Potrebe za investicijama su ogromne jer je prosečan osnovni kapital manji od 30% proseka EU. Razlika u životnom standardu između Zapadnog Balkana i EU je takođe ogromna. Biće potrebno najmanje 20 godina i rast od pet do šest odsto godišnje kako bi region uspeo da sustigne prosek dohotka EU15. Kompanije iz EU su ubedljivo najveći investitori u regionu Zapadnog Balkana, dok je sama EU najveći donator kroz grantove i pretpristupnu pomoć. Rusija, Kina, Turska i ostatak sveta učestvuju u znatno nižem procentu. Ali, percepcija je često jača od realnosti, budući da rezultati istraživanja javnog mnenja pokazuju da građani smatraju da su Kina i Rusija među najvećim investitorima.

 

Govoriće, pored ostalih:

 

  • Vladimir Ateljević, savetnik ministarke za evropske integracije

 

  • Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji

 

  • Vladimir Međak, potpredsednik EPuS

 

  • Mihailo Gajić, programski direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka

 

Konferencija će biti podeljena u dva panela - Investicije iz EU i Investicije iz drugih zemalja (Kine, Rusije, Turske…).